Itt a tanév vége, amikor az óvodások és iskolások több időt töltenek az intézmények falain kívül. Ilyen helyzetre ideális finomság a sajtos csiga, mert egy sütésből sok lesz, és nagyon finom, igazi, kiránduláshoz való csemege!
A sajtos csiga tésztája egy vajas-lisztes alap, amihez egy krémes, sajtos tölteléket készítünk. Ugyan állnia kell egy éjszakát a hűtőben, de másnap már csak annyi dolgunk van, hogy megsüssük!
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 25 dkg finomliszt
- 2 kávéskanál só
- fél csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy cheddar, de erősebb sajtból is mehet bele egy kevés)
- 1 kávéskanál pirospaprika
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
Így készül a finom, puha sajtos csiga:
A szobahőmérsékletű vaj felét elmorzsolom a liszttel. Beleszórom a sót és a sütőport, összeforgatom, és a tej hozzáadásával tésztát gyúrok. Ha már nem ragad, hűtőbe teszem, és elkészítem a tölteléket.
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem, ízesítem egy kávéskanál sóval, megszínezem pirospaprikával, és a maradék vajjal krémessé keverem.
A tésztát három részre egyenlő, nagyjából 16 dekás részre osztom. Enyhén meglisztezett munkalapon egy tésztadarabot elkezdek kinyújtani, és addig nyújtom, míg megközelítőleg 30×20 centis téglalap nem lesz. A sajtos krém harmadát egyenletesen elkenem rajta, szorosan feltekerem, és alufóliába csomagolom. A másik két tésztával és krémmel is így járok el, és egy éjszakára hűtőbe teszem őket.
Másnap a sütőt 200 fokra melegítem (légkeveréses sütőnél elég a 180 fok) kicsomagolom a tekercseket, és egy éles késsel 3-4 milliméter vastag szeleteket vágok. Egy tepsit kivajazok, ráfektetem a csigákat, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Nem szabad magukra hagyni a süteményeket, mert hamar elkészülnek!
A Keveremkavarom receptoldal tippje, hogy a föltekert tésztát bátran lefagyaszthatjuk akár hónapokra is. Ilyen esetben sütés előtt rövid ideig hagyjuk állni szobahőmérsékleten, és ha vágható, szeletelhetjük, és süthetjük!
Szereted a sós süteményeket?
Akkor ez a sajtos-köményes rúd biztosan fog tetszeni! Azon túl, hogy isteni finom, villámgyorsan elkészül: csupán tíz perc előkészítést igényel, és még legfeljebb húsz perc türelmet, amíg aranybarnára sül a sütőben.