Készítsd el a méltán híres, igazi gazpachót!

A gazpacho nevét szinte mindenki hallotta. Aki nem tudja, mi az, azért van itt, aki pedig tudja azért, hogy otthon is el tudja készíteni ezt a mediterrán finomságot!

A gazpacho Spanyolország déli részéről, Andalúziából származik. A receptet már az ókori görögök és rómaiak is említik a gasztro-irodalomban. A leves a végső formáját a 16. században nyerte el, amikor az Amerikában felfedezett paradicsom és zöldpaprika a térségbe került, mely az étel alapja is egyben.

Hozzávalók:

  • 4 érett paradicsom
  • 2 közepes salátauborka
  • 2-2 kisebb piros és zöld színű paprika
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb szelet barna kenyér
  • 1 kisebb ágacska majoránna (vagy fél kiskanálnyi szárított)
  • 2 evőkanál 6%-os vörösborecet
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • egy-egy csipetnyi Cayenne bors (vagy csípős pirospaprika)
  • őrölt fehér bors
  • cukor

Így készül az eredeti, spanyol gazpacho:

A paradicsomok szárát eltávolítom, és apró metszéseket ejtek a héján. Egy percre forró vízbe dobom őket, majd leöntöm róluk a vizet, és lehúzom a héjukat. Magjukat kikaparom, a húsukat felkockázom. Az uborkákat meghámozom, felkockázom. Az egyik felét félreteszem, a másikat a paradicsommal együtt turmixgépbe teszem.

A paprikákat kicsumázom és felkockázom. A halom egyik felét félreteszem, a másik felét a turmixba dobom. A kenyér héját levágom, az egyik szeletet felkockázom és magára hagyom, a másikat pedig belemorzsolom a turmixgépbe. Majoránnával ízesítem a gép tartalmát, és alaposan összeturmixolom. Vörösborecettel savanyítom egy kicsit, továbbá hozzáadom az olajat, a fűszereket, a sót és végül egy kevés cukrot, hogy kiemeljem az ízeket. Még turmixolok egy kicsit rajta.

Egy marék jégkockát szórok bele, és egy órára hűtőbe eszem, hogy jól lehűljön és az ízek is összeérjenek.

A hátramaradt kockákra vágott kenyeret tálalás előtt egy kevés olajon megpirítom. Tálalásnál a felkockázott zöldségek társaságában a leves mellé készítem, hogy mindenki kedve szerint használja őket levesbetétként. Akár főtt tojással is ki lehet egészíteni a kínálatot!

A Keveremkavarom felhívja a figyelmet, hogy az az igazi, ha egy nap alatt elfogy a gazpacho, mert a kenyérben lévő élesztő miatt könnyen megbuggyanhat a levesünk.

A gazpacho olyan leves, amit nem kell főzni
A gazpacho olyan leves, amit nem kell főzni / Kép forrása: Keveremkavarom

Szereted a spanyol konyhát?

Ebben a cikkünkben több ország jellegzetes ételeinek jártunk utána, melyek közt Egyiptom és Kenya mellett Spanyolország is szerepel.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A legvonzóbb csillagjegyek az asztrológia szerint rangsorolva