A harcsapaprikás túrós csuszával az igazi, és ha jól elkészítjük, bármennyire is legyünk tele, biztos nem fogunk belőle a tányérunkon hagyni!
A harcsapaprikás túrós csuszával az egyik legklasszikusabb halételünk. Maga a harcsa a nagyobb halfajták közé tartozik Magyarországon: akár a két métert és a száz kilót is meghaladhatja egy-egy példány. Országunkban folyókban és tavakban is megtalálja a helyét, így a horgászoknak sok lehetősége van rá, hogy ebből a kivételesen finom, szálkamentes halból fogjanak.
Kiváló társa a túrós csusza, ami kifejezetten magyar étel. Alapját a kockatészta és a túró adja, amit szalonnával és tejföllel gazdagítunk, de sokan a cukros változatot részesítik előnyben. Mi a harcsapaprikáshoz rakott túrós csuszát kínáltunk, de ez ne ijesszen meg senkit: nem tart sokkal tovább az elkészítése, mint a hagyományos változatnak.
Hozzávalók:
- 40 dkg harcsafilé
- só
- tört citrombors
- 2+2 evőkanál olaj
- egy közepes vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 150 gramm paradicsom
- egy TV paprika
- só
- 50 gramm tejföl
A túrós csuszához:
- 140 gramm csuszatészta
- só
- 100 dkg tehén- vagy juhtúró
- 2 réteslap
- vaj
Így készül a mennyei harcsapaprikás rakott túrós csuszával:
Elsőként egy lábasnyi sós vizet felteszek forrni, majd ha forr, puhára főzöm benne a csuszatésztát. Ha elkészült, leszűröm és hagyom, hogy langyosra hűljön, majd összekeverem a túróval.
Két réteslapot egymásra teszek, átkenem őket megolvasztott vajjal, és a közepére egy csíkba halmozom a túróscsuszát, mint egy tölteléket. Feltekerem a réteslapokat, a tetejét átkenem a maradék vajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Míg sül, elkészítem a harcsapaprikást! Ehhez a paradicsomokat megmosom, héjukat finoman bevágom, majd egy-két percre forró vízbe teszem. Ezután kiveszem őket, és könnyedén lehántom a héjukat, majd kisebb darabokra vágom a paradicsomokat. A paprikákat és a megtisztított hagymát is felvágom, majd a hagymát egy kevés olajon megdinsztelem. Ezután lehúzom a lábasat a tűzről, belekeverem a fűszerpaprikát, beledobom a paprikát és a paradicsomot. Visszateszem a tűzre, sózom, egy kevés vizet öntök hozzá, és fedő alatt addig párolom, amíg a paprika meg nem puhul, és a paradicsom össze nem esik. Ha ez megtörténik, lehúzom a tűzről, hozzáadom a tejfölt, és krémes állagúra turmixolom a keveréket.
A halfiléket nagyjából 3×3 centiméteres kockákra vágom, sózom, ízlés szerint borsozom, és kevés olajon nagyjából három perc alatt megsütöm. Figyeljünk rá, hogy ne nagyon mozdítsuk el a halat, mert könnyen összetörik, így a keverést vagy a rázogatást kerüljük!
A rétesbe burkolt sült csuszát nagyjából nagyjából 2,5 centi vastag szeletekre vágom, és a szeletek oldalát kevés olajon megpirítom.
Tálaláskor bő szaftban fürdetem a csuszaréteseket, és a harcsával egészítem ki. A tetejére friss petrezselymet szórok, ami újabb ízvilággal gazdagítja a harcsapaprikást.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita