Barion Pixel Paradicsom kiültetése a szabadba: így álljunk neki! (Videóval!) – Coloré

Paradicsom kiültetése a szabadba: így álljunk neki! (Videóval!)

2022. 06. 10.

Az Egy paradicsom élete című sorozatunk újabb részében a növényekre újabb kaland vár! A paradicsom kiültetése nem nehéz mutatvány, de van pár dolog, amit észben kell tartanunk!

Jellemzően május közepén vagy legkésőbb a hónap végén ki lehet ültetni a paradicsomokat, mert a hajnali fagyok elmúlnak. Ez a növény akkor érzi jól magát kint, ha az éjszakai hőmérséklet nem megy 12 fok alá. Az idei tavasz meglehetősen szeszélyes volt, úgyhogy bizonyára sokan később ültették ki őket a szokásosnál.

A paradicsom kiültetése: így csináljuk!

A növényt akár ládába és szabadföldbe is ültethetjük. Utóbbi esetben ügyeljünk rá, hogy ha esetleg előző évben megtámadta volna egy gombafajta a növényt, utána két-három évig ne ültessünk oda paradicsomot, mert újra a paradicsomvész áldozata lesz.

Ha ládába ültetjük, mindenképpen olyanba tegyük, aminek az alján lyukak vannak, így a felesleges víz tud távozni.

A növény jól bírja a napot, sőt, amikor érnek a gyümölcsök, kifejezetten nagy szüksége van rá, úgyhogy mindenképpen olyan helyre tegyük, ahol élvezheti a napsütést. Ehhez természetesen gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő vízellátása is legyen, úgyhogy a reggeli és esti órákban is locsoljuk!

A földlabdákon kicsit megnyomogatom a poharakat, így könnyedén kiemelem a palántákat. A láda aljára tett pár centis földrétegre teszem, és további földet teszek köré úgy, hogy a végén egyenesek legyenek a palánták. Legalább tíz centi távolságot hagyjunk köztük, hogy a későbbiekben legyen idejük nőni!

A paradicsom kiültetése akár ládában is elvégezhető, ott is jól tudja érezni magát
A paradicsom kiültetése akár ládában is elvégezhető, ott is jól tudja érezni magát / Fotó: Karsa Tímea

Ha elkészültem az ültetéssel, jó alaposan meglocsolom az ültetvényt.

Amennyiben nagyon megnőttek a palánták, gondoskodni kell a kitámasztásukról is! Ez hosszabb botokkal is működhet, de spárgák és vékony kötelek segítségével is ,,fellógathatjuk” őket. Ilyenkor figyeljünk oda, hogy ne kifeszítsük a növényt, hanem támogassuk meg, hogy ne dőljön el.

Átültetés és felkötözés után a palánták nem fognak szép látványt mutatni, de ne essünk kétségbe: locsolás után magukra találnak, és megkezdhetik kinti életüket. Ha elkezdik a virágzást, a méhek is rájuk találnak, de azért mi is segíthetjük a porzást, ha a kis sárga virágokat finoman dörzsölgetjük. Ez különösen hasznos, ha lakásban vagy erkélyen tartjuk a növényeket.

Gilisztával találkoztál ültetés közben?

A kiültetést megelőző ásás közben előfordulhat, hogy összefutunk egy-két kövér gilisztával. Látványnak ugyan nem szép, mégis rendkívül hasznos élőlényről van szó. Nem hiszed? Olvasd el korábbi cikkünket, amiből kiderül, hogy miért hasznos a növényeknek a munka, amit a giliszta a talajban végez.