Barion Pixel Hagymalekvár egyszerűen: elmondjuk, hogyan készül, s hogy miért is jó! – Coloré

Hagymalekvár egyszerűen: elmondjuk, hogyan készül, s hogy miért is jó!

2022. 09. 26.

A hagymalekvár ugyan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, bizonyosan sokan megrökönyödnek rajta, hogy hogyan lehet egy lapon említeni a hagymát a lekvárral, és ha létezik is ilyen, mi a jó benne? Ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni egy jó recept társaságában.

A hagymalekvár nem meglepő módon a francia konyha különlegessége. Ugyan a hagyományos lekvárokhoz képest minimális mennyiségű cukrot tartalmaz, mégis lekvárnak hívjuk. Az elnevezés ne tévesszen meg, mert bár ugyan vajas kenyérrel finom, palacsintához nem ajánljuk, ellenben különböző sült húsfélékhez isteni finomság!

A hagymában rengeteg C-vitamin van, nem véletlenül javasolják a hagymatea fogyasztását a megfázásos betegségekre. Nemcsak nátha idején érdemes fogyasztani, ugyanis a vércukorszintre is kedvező hatást gyakorol, ráadásul a rákos sejtek kialakulását is csökkenti.

Nemcsak belső, hanem külső egészségünkről is gondoskodhatunk általa, ugyanis a pattanásokat is kiválóan távol tartja: egy evőkanál lilahagymalé és egy evőkanál olívaolaj keverékével kenjük le pattanásos bőrünket, majd negyedóra elteltével mossuk le, és másnapra látható lesz a javulás.

Ezek után jöjjön is a lilahagymalekvár receptje!

Hozzávalók:

  • 4 fej lilahagyma (kb. 35-40 dkg)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál nádcukor (ennek híján fehér- vagy barnacukor)
  • 1 evőkanál méz
  • 4-5 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál világos szójaszósz
  • egy kevés Provence-i fűszerkeverék
  • 250 ml víz
  • 1 kávéskanál étkezési keményítő

Így készül a mennyei lilahagymalekvár:

Elsőként megpucolom a hagymákat, végüket levágom, és vékonyan felszeletelem őket. Egy magasabb falú, nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat, és 3-4 percig dinsztelem rajta a hagymákat. Megszórom a cukorral, és ha megérzem a karamell összetéveszthetetlen, kellemes illatát, annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi.

Teszek hozzá egy keveset a fűszerkeverékből, hozzáadom a szójaszószt és alacsony hőfokon puhára főzöm. Ha már majdnem elkészült, hozzáadom a balzsamecetet, és hagyom, hogy tovább rotyogjon.

A vízben csomómentesre keverem a keményítőt, hozzáadom a hagymához, és addig kevergetem, míg kellemesen folyós, szaftos nem lesz.

A lilahagymalekvár akár a reggeli kísérője is lehet
A lilahagymalekvár akár a reggeli kísérője is lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A legvégén hozzáadom a mézet és megkóstolom: ha nem elég sós, további szójaszósz hozzáadásával lehet ízesíteni. Forrón tálalom a húsfélék mellé.

Természetesen, mint minden más lekvárt, ezt is el lehet tenni télire. Ez esetben a kész lilahagymalekvárt forrón tiszta üvegekbe osztom el, szorosan rácsavarom az üvegekre a tetejüket, fejjel lefelé fordítom őket, belebugyolálom egy plédbe, és hagyom kihűlni. Ezzel a módszerrel egész télre kitarthat a finom hagymalekvárunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix