Villámgyorsan elkészíthető ez a habkönnyű, isteni finom málnakrémtorta, ami ráadásul cukormentes, így a diéta mellett sem kell lemondanod róla. Plusz képtelenség elrontani.
A málna évszázadok óta kedvelt gyümölcs a népgyógyászatban, egykoron a nők ugyanis gyakran használták menstruációs görcsök enyhítésére, illetve várandóság alatt émelygés ellen. Most épp szezonja van, így hát gondoltuk megosztjuk veled kedvenc málnakrémtortánk receptjét, amiből egy szelet sosem elég.
Miért egészséges?
A Journal of Carcinogenesis szaklap egyik 2007-es cikkében a málna és a rákbetegségek kapcsolatát vizsgálták. A szerzők említést tesznek a málnában található antioxidáns vegyületek (például polifenolok, antocianinok és ellagitanninok) nagy mennyiségéről és megállapítják, hogy a málna kivonata a bélrák fejlődését különböző szakaszokban gátolja. A Journal of Biological Chemistry folyóiratban megjelent egy másik tanulmány, amely arról számol be, hogy a málnából kivont cianidin-3-rutinozid a leukémiás sejtek fejlődését gátolta.
A málna legcélszerűbb felhasználása
A friss gyümölcsöt minél előbb használjuk fel, hogy megőrizzük C-vitamin-tartalmát. Amit nem tudunk azonnal felhasználni, fagyasszuk le. A málnával a desszertek antioxidáns- és tápanyagtartalmát gazdagíthatjuk.
Habkönnyű málnakrémtorta
Elkészítési idő: 60 perc + sütés
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A tésztához:
- 8 tojás
- 8 ek. eritrit
- 8 ek. rizsliszt
A krémhez:
- 30 dkg málna
- 2 csomag gluténmentes málnás pudingpor
- 30 dkg eritrit
- 30 dkg margarin
Elkészítés:
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket elkezdjük felverni. Hozzáadjuk az eritritet, kemény habbá verjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat is. A tojáshabba keverjük a lisztet.
- A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 percen keresztül sütjük, majd amikor kész, kivesszük. Hagyjuk néhány percet a tepsiben hűlni, majd kivesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a tésztát teljesen kihűtjük. Ezután 3 lapba vágjuk.
- A krémhez a málnát alaposan átmossuk és lecsepegtetjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, beleszórjuk a pudingporokat és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Megszórjuk az édesítővel, feltesszük melegedni és sűrű krémmé főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük, majd a már kihűlt kréme dolgozzuk.
- A krémből keveset félreteszünk a díszítéshez, az alsó tésztalapot pedig tálcára tesszük és megkenjük a maradék krém felével. Erre egy piskótalapot helyezünk, amire a másik adag krémet simítjuk. Ezt lezárjuk a felső tésztalappal, óvatosan lenyomkodjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
- A félretett krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd feldíszítjük vele a tortát. Tetszés szerint málnaszemeket, csokoládét és cukorgyöngyöt is tehetünk rá. Szeletelve tálaljuk. Tipp: Mi mentalevelet és ribizlit is használunk díszítésnél, ám ez abszolút egyéni ízlés dolga.
Ez a mennyei narancstorta legyen a hétvége fénypontja!
A torták elkészítése általában fáradságos munka, de az esetek többségében minden, a készítésével töltött perc megéri. Nincs ez máshogy a narancstorta esetében sem: finom piskóta, isteni narancskrém és szép díszítés. Akár hétvégi programnak is kiváló, ha együtt készíti a család!
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix