Október elsején tartják a Nemzetközi Házi Süti napját. Pontos eredete ismeretlen: egyes elméletek szerint ez a dátum a New York-i kakaótőzsde megalakulásának évfordulója, míg mások szerint Ruth Wakefieldhez kötődik, aki feltalálta a csokis kekszet.
Bárhogy is van, ma a házi sütiket ünnepeljük, úgyhogy a csokinál maradva egy könnyű és isteni banános-csokis finomság receptjét mutatjuk meg.
Hozzávalók:
- 1,5 banán
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 60 gramm vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 12,5 dkg liszt
- egy csipet só
- egy csapott kávéskanál fahéj
- egy nagyobb késhegynyi szerecsendió
- 3 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A banánokat meghámozom, és ujjnyi vastag karikákra vágom őket. Botmixerrel pépesítem a gyümölcsöt, rászórom a szódabikarbónát, és félreteszem.
A vajat kikeverem a cukorral, hozzáadom a tojást, és addig keverem, amíg kellemes, levegős krémet nem kapok. Ez nagyjából 2-3 perc után történik meg.
A lisztben elkeverem a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
A sütőt 175 fokra csavarom, hogy melegedjen, amíg összeállítom a tésztát:
A banános-szódabikarbónás pépet a felvert cukros-tojásos vajhoz öntöm, ehhez mehet a fűszerezett liszt. Egy fakanál segítségével addig keverem, amíg a liszt el nem tűnik. E pontnál beleöntöm az apróra vágott étcsokoládét, és ezt is elkeverem a tésztában.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek egy-egy evőkanállal a masszából, picit elkenegetem, de csak éppen hogy.
12 percre sütőbe teszem, még melegében kínálom, mert úgy az igazi, ha a csoki olvadtan folyik a tészta között.
Az egész folyamat nem több fél óránál, úgyhogy bátran vágjatok bele!
Tipp:
Ezt a mennyiséget két felnőtt nagyon hamar eltünteti, úgyhogy nagyobb család esetén érdemes dupla adaggal kezdeni.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea