Barion Pixel Vitaminbomba a tányérban – Citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves – Coloré

Vitaminbomba a tányérban – Citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves

2023. 02. 14.

A február nemcsak a farsang miatt tartalmas hónap, hanem a tomboló influenzaszezon miatt is. Ez a citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves kitűnően átmelegít a hidegebb estéken, és olyan löketet ad az immunrendszerünknek, hogy influenza legyen a talpán, amelyik nem rohan el sikítva!

A csicseriborsóleves önmagában is ízletes és laktató, ám ebben az esetben fokozzuk az élvezeteket, és citrommal, gyömbérrel és még egy kis chilivel is megbolondítjuk! A citromot mindenki ismeri C-vitamin-tartalmáról, mely a téli időszakban elengedhetetlen. A gyömbér sem marad el tőle, hiszen számos, az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van! Csökkenti a vércukorszintet, csillapítja a migrénes fejfájást és az ízületi fájdalmakat, szíverősítő hatású, és a köhögésre, illetve náthás panaszokra is kiváló.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • egy kisebb vöröshagyma
  • 18 dkg sárgarépa
  • egy diónyi friss gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál chilipehely (elhagyható)
  • 1 liter víz
  • 100 ml tejszín

A tálaláshoz:

  • petrezselyem
  • mentalevél
  • fél citrom
  • sajtos pirítós

Így készül a szuperegészséges citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves:

Elsőként megpucolom a hagymát és a répákat, majd a hagymát apróra, a répákat pedig nagyjából 1×1 centis darabokra vágom. Egy közepes méretű lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát és üvegesre párolom, majd a répát is hozzáteszem. Közben a gyömbért és a fokhagymagerezdet gyorsan meghámozom és vékonyra szeletelem, majd a répák mellé dobom. Alacsony lángon fedő alatt tíz percig dinsztelem a zöldségeket. Eközben a répa szépen kiereszti a színét, amit majd viszontlátunk a levesen, és a gyömbér íze is elkezdi átjárni a zöldségeket.

Mehet rá az előfőzött vagy konzerv csicseriborsó és a víz, majd ízlés szerint sózom és ízesítem a chilipehellyel. Forrástól számítva tíz percig főzöm a levest, majd lehúzom a tűzről. A tejszínben apránként elkeverek egy merőkanálnyi forró levest, majd visszacsorgatom a fazékba és összekeverem.

Tálaláskor citromgerezdeket is bekészítek, és mindenki a maga tányérjába csepegtetheti a levet ízlés szerint. Friss petrezselyemmel és mentával is kiválóan lehet ízesíteni.

Sajtos pirítóssal még laktatóbb, és persze finomabb is!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix