Barion Pixel Októberi melengető: burgonyakrémleves sült kelbimbóval – Coloré

Októberi melengető: burgonyakrémleves sült kelbimbóval

2022. 10. 04.

A burgonyakrémleves kifejezetten finom étel, és nincs hozzá szükség sok hozzávalóra. Ez esetben egy kis kelbimbóval dobtuk fel, méghozzá sülve!

A burgonyakrémleves készüljön akár hagyományos, akár édeskrumpliból, az egyik legnépszerűbb a krémlevesek közül, hiszen hamar elkészül, és jellemzően minden van hozzá otthon. Ez a változat sült kelbimbóval készül, mellyen ízben szinte teljesen új levest varázsolhatunk az asztalra. Ugyan a kelbimbótól sokan ódzkodnak, mindenképpen érdemes fogyasztani, ugyanis magas a C- és K-vitamin tartalma, ezen kívül pedig A- és B6 vitamin is van benne. Szénhidráttartalma rendkívül alacsony, rákellenes hatása pedig nem hagyható figyelmen kívül, ráadásul a csontokra is jó hatással van!

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • fél kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2+2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott kávéskanál szárított tárkonylevél
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 100 gramm krémsajt
  • 150 gramm kelbimbó
  • tört színes bors

Így készül a burgonyakrémleves sült kelbimbóval:

A krumplikat meghámozom és kockákra vágom, a hagymát megtisztítom, és apróra aprítom. Egy fazékban felhevítek két evőkanál olajat, rádobom a hagymát és üvegesre párolom. Ha ezzel megvagyok, mehetnek rá a felkockázott krumplik, majd felöntöm őket az alaplével. Alaplé híján másfél liter vizet öntök rá, és leveskockával ízestem, ám ebben az esetben a sózással csínján bánok, mert túl sós lesz a végeredmény!

Hozzáadom a tárkonylevelet, és a két gerezd megtisztított fokhagymát egészben.

Míg főnek a zöldségek, megtisztítom a kelbimbókat: a sérült fedőleveleiket eltávolítom, megmosom őket és negyedelem. A kelbimbókat ízlés szerint megsózom, tört borssal fűszerezem, és megforgatom két evőkanál olívaolajban.

180 fokos sütőbe teszem őket, és 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.

Ha a krumpli megfőtt, hozzáadom a krémsajtot és krémesre turmixolom. Ha kell, sózok még rajta.

Tálaláskor akárcsak a pirított kenyérkockát, mindenki a saját tányérjába szedi a sült kelbimbót, és már lehet is kanalazni a laktató finom burgonyakrémlevest.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita