A palacsinta olyan, mint a csokoládé Gombóc Artúrnak: számos verzióban szeretjük. Szeretjük a túrós palacsintát, a lekváros palacsintát, a kakaós palacsintát, a Nutellás palacsintát, a mákos palacsintát és… van még ezeken kívül palacsinta töltelék? Naná, hogy van!
A palacsinta töltelék triumvirátusa általában a lekváros, krémtúrós és a kakaós. Annak ellenére azonban, hogy ezek a legnépszerűbbek, van még variáció bőven, és amíg áll a palacsintatészta a sütésre várva, el is készíthetjük őket!
A teljesen kezdőknek álljon itt egy palacsinta recept, ami abban különbözik a többitől, hogy egyáltalán nem büdösíti be a konyhát, és még szódavíz sem kell hozzá!
Hozzávalók:
- 125 gramm liszt
- 2 tojás
- két zacskó vaníliás cukor
- egy csipet só
- 300 gramm hideg tej
- 50 gramm olvasztott vaj
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, ízesítem egy csipet sóval, majd beleszórom a két zacskó vaníliás cukrot. Összekeverem, majd mehet bele a két tojás, a tej és a felolvasztott vaj is. Alaposan összekeverem a hozzávalókat úgy, hogy a liszt ne legyen csomós, majd letakarom, és legalább egy órára hűtőbe teszem. Ez a része elkerülhetetlen, ugyanis a vajnak valamelyest össze kell állnia ahhoz, hogy a sütésnél ne ragadjon le a tészta. Ha letelt az idő, egy serpenyőt felforrósítok, és olaj nélkül, úgy kezdem el sütni, mint bármelyik másik palacsintát.
A palacsintához minden meggy!
A meggy önmagában tökéletes választás, hát még ha egy kis mák is kerül hozzá! Ez muffin esetében is jól működő páros, miért lenne ez másképp a palacsintával?
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- 1,8 dl tej
- 0,2 dl meggylé
A tejet egy lábasban felteszem melegedni, és ha már meleg, beleöntöm a mákot és porcukrot. Kevergetem, kiegészítem a meggylével, újraforralom, majd elzárom, és fedő alatt várom, hogy kihűljön. Akik úgy szeretik, bátran tegyenek bele meggyet is – ha gyerek nincs az asztal körül, akkor akár rumba is áztathatjuk előtte a gyümölcsöt!
Kókusz pókusz
A kókuszos töltelék nem csak bejglibe jó, hanem palacsintába is!
Hozzávalók:
- 100 ml tej
- egy csapott evőkanál keményítő
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 3 evőkanál kókuszreszelék
A tejet felteszem melegedni, hozzáadom a cukrokat és a kókuszreszeléket. Kevergetés mellett forrásig hevítem, majd elkeverem benne a keményítőt, és újraforralom. Ha elkészült, fedő alatt hagyom kihűlni. Ízlés szerint lehet aszalt gyümölccsel bolondítani.
Csak olaszosan!
Egy kis mascarponéval könnyedén olaszos ízeket varázsolhatunk a palacsintánkba! Készíthetjük fahéjjal is, amitől hasonlíthat az íze a tiramisúéra, de mi inkább a limoncello irányába indultunk el!
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml tejszín
- 1 csomag vaníliáscukor
- 12 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
A tejszínt könnyű habbá velem, majd óvatosan összeforgatom a szobahőmérsékletű mascarponéval. Ízesítem a cukrokkal és pár csepp citromlével, keverek még rajta, és már fogyasztható is! Ha igazán limoncellósra szeretnénk, pár csepp rum is mehet bele, csak az íze kedvéért!
Palacsinta töltelék whiskey-vel
Ennek a finomságnak az alapját is a mascarpone adja. A whiskey-t helyettesíthetjük rummal vagy brandy-vel is.
Hozzávalók:
- 250 gramm mascarpone
- 2 tasak bourbon vaníliáscukor
- 10 ml whiskey
- 2 lap zselatin
A mascarponét kikeverem a vaníliás cukorral és a whiskey-vel. A két lap zselatint hidegvízbe áztatom, pár perc után kinyomkodom, és elkeverem a krémben. Egy órára hűtőbe teszem, majd tálalom. A díszítéshez tehetünk belőle a palacsinták tetejére is, amit megszórhatunk dióval, és csokoládészósszal is ízesíthetjük.
Alma és fahéj, az örök
Az alma és a fahéj megkérdőjelezhetetlenül remek párost alkotnak rétesen, pitében és palacsinta töltelékként is!
Hozzávalók:
- 4 alma
- 3 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
Az almákat nagylyukú reszelőn lereszelem, megszórom a porcukorral és a fahéjjal, majd állni hagyom. Nagyjából félóra múlva látható mennyiségű levet ereszt. Az almákból kicsavarom a levet, majd félreteszem. Attól függően, hogy mennyire szeretném kenhetőre az almákat, még lehet bele tenni egy-két evőkanállal a fahéjas almaléből. (Ami nem kerül bele az almás kencébe, azt élvezettel elfogyaszthatjuk!)
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix