Barion Pixel 4 mennyei étel a paradicsomból – Ízletes finomságok a lecsón túl – Coloré

4 mennyei étel a paradicsomból – Ízletes finomságok a lecsón túl

2024. 07. 28.

A paradicsom – legyen az piros, sárga, gömb vagy ovális – rendkívül finom, és szinte minden fogásban remekel!

A paradicsom bár vitatható, hogy zöldség vagy gyümölcs, tény, hogy rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, de A-, és B-vitaminokban is bővelkedik. Nyers és főtt állapotban is kiválóan ízesíti az étkeket, és sok étel el sem képzelhető nélküle!

Paradicsomos receptek

Természetesen a nyár egyik slágere a lecsó, amit számos módon el lehet készíteni – a Nemzet Színésze, Szacsvay László például sörrel és tökkel bolondítja meg! Alábbi receptjeink azonban teljesen más ízeket hordoznak, mint a lecsó, de legalább annyira finomak!

Pikáns paradicsomleves kukoricával

A paradicsomleves rendkívül finom, különösen akkor, ha a paradicsom eredeti ízét mutatja meg!

A paradicsomleves nem csak menzás változatban finom, sőt! / Fotó: Hadarik Rita
A paradicsomleves nem csak menzás változatban finom, sőt! / Fotó: Hadarik Rita

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag
  • chili (ízlés szerint)
  • bors
  • 1 evőkanál nádcukor vagy eritrit
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 270 g passzírozott paradicsom
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy leveskockával felfőzött víz)
  • friss bazsalikom (a tálaláshoz)

Elkészítés:

Elsőként egy mozsárban összetöröm a koriandermagokat. Ha nincs mozsár, zacskóba teszem és húsklopfolóval összetördelem. A vörös- és a fokhagymákat megpucolom, majd apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre párolom, majd mehet rá a fokhagyma. Ezt is hevítem pár percig, és ha megmutatja az illatát, hozzáadom az összetört koriandermagokat, sózom, ízlés szerint borsozom, majd a chilit is hozzáteszem. Keverek rajta egyet, és mehet hozzá a paradicsom is, amit a cukorral vagy édesítőszerrel ízesítek.

Tíz percig főzöm, s ez idő elteltével leturmixolom, miáltal a majdani leves kellemesen krémessé válik. Ezután mehet bele a kukorica is, és egy liter zöldségből készült alaplé (vagy két leveskocka és víz).

Forralok rajta egyet, tálaláskor pedig friss bazsalikommal ízesítem.