Barion Pixel A síelés nagyszerű edzés – Ezekre figyelj mielőtt belevágsz – Coloré

A síelés nagyszerű edzés – Ezekre figyelj mielőtt belevágsz

2023. 02. 14.

Bár Magyarországon viszonylag kevés hó esett az utóbbi években, a síelés, mint edzés nagyon egészséges, és szórakoztató is. Mivel általában órákon át végzik, jó alternatíva az egész napos mozgásra.

Ha van a közeledben havas domb vagy hegy, esetleg még a tél utolsó heteiben el tudsz utazni egy olyan helyre, ahol siklani is lehet, akkor mindenkiképpen próbáld ki ezt a sportot. A síelés bár nem egy bonyolult mozgásforma, de sok felkészülést igényel, összeszedtük, mit kell tudnod róla, mielőtt belevágsz.

Mi az a síelés?

Ez egy szabadidős sport. Két hosszú, síléc kell hozzá, amelyek csizmán keresztül rögzíthetők a lábakhoz. A sífutás a sílécekkel sík terepen történik, míg a lesiklás az, amikor síléceken csúszik le valaki a hegyről. Ez utóbbi a legelterjedtebb síelési mód.

síelés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kardió és erősítés

A lesiklás nem annyira megterhelő a szív- és érrendszer számára, mint a sífutás, mégis jó állóképességgel kell rendelkezned ahhoz, hogy a legjobban érezd magad közben, és ne kelljen hosszabb szünetet tartanod a szálláson, mert túlfáradt vagy, esetleg kifulladtál.

Ez a mozgásforma megdolgoztatja az egész testet, kifejezetten alkalmas az alsó terület edzésére, különösen a fenék, a combizmok és a vádli erősítésére mivel a végén sok guggolást végzel. Kalóriaégető is. Egy órás síelés segít 400-600 kalóriát elégetni. Az alapizmokat is megdolgoztatja, és javítja az egyensúlyt, a koordinációt, a mozgékonyságot és az általános erőnlétet.

Mire számíts?

Ha nem állsz készen arra, hogy önállóan síelj, sok síközpont kínál bevezető órákat. Ezek lehetnek rövidek, például egy órásak, de elnyúlhatnak a teljes téli szezonra. Bár nem feltétel, azért érdemes részt venni egy profi oktatáson.

A síelés havon történik, ezért a legfontosabb dolog, amire fel kell készülnöd, az a hideg. Ezenkívül érdemes tisztában lenned a szükséges különféle felszerelésekkel, mint például a botok és csizmák, vagy vásárold meg ezeket előre, vagy ellenőrizd, hogy helyben kölcsönözhető-e.

Mit vegyél fel?

  • Víz- és szélálló síkabát és sínadrág
  • Meleg, télnek megfelelő felső és alsó ruházat
  • Síbakancs
  • Vastag, vízálló kesztyű
  • Fejfedők, például sapka és nyakvédő
  • Síszemüveg

Végül pedig, bár egész nap csúszkálhatsz, ez nem jelenti azt, hogy muszáj, különösen, ha még újonc vagy. A legtöbb síparadicsomnak van fedett helye, ahol levetheted a nedves felsőruházatot és pihenhetsz.

síelés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Byrdie, Marathon Handbook

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix