Nem tudod hogyan készítsd fel a tested tavaszra? Akkor ezt a sportot imádni fogod!

A hot pilatest a magyar származású, Las Vegasban élő Gabi Walters dolgozta ki és vezette be először Amerikában.

Télen hajlamosak vagyunk bekuckózni és elmenekülni a hideg elől, főleg, ha testmozgásról van szó. Mi azonban megtaláltuk és kipróbáltuk azt a sportot, amelyet kifejezetten tél végén érdemes elkezdeni.
Forrás: Unsplash

Imádta a klasszikus pilates-mozdulatokat és szemléletet, de önmagában kicsit lassúnak érezte, ezért kidolgozta az „inferno hot pilates” névre keresztelt módszert, melyben a klasszikus pilates-alapokat olvasztotta össze a magas intenzitású intervall edzések (HIIT) elemeivel.

Hogyan kell elképzelni egy órát?

Az óra lényegében egy 60 perces, saját testsúlyos feladatokra épített köredzés, ami egy 35°C-ra felfűtött teremben zajlik. „A gyakorlatokat tabata-stílusban végezzük. Ez annyit tesz, hogy 30 másodperc intenzív feladatvégzést 5 másodperc szünet követ, de bizonyos feladatokat 1 percen át kell végezni. Ebben a keretben A és B feladatokat teljesítenek a résztvevők 4 percen át” – meséli Jakab Adrienn jógaoktató. Fontos kiemelni, hogy az időkeret szabadságot nyújt mindenki számára, hogy a feladatokat a saját tempójában és intenzitásában végezhesse, miközben nagy hatékonysággal égeti a zsírt.

Miért jó?

Akár fogyni, erősödni vagy feltöltődni akarunk mindenképp tökéletes választás. „A hot pilates egészen új kihívások elé állítja a testet. A meghatározott időkeretben végzett dinamikus feladatok nagy eredményességgel égetik a zsírt, emellett természetesen az izomépítésben is kiemelkedő, valamint az általános erőnlétet, a szív- és érrendszert és az izomzati állóképességet is fejleszti” – mondja Adrienn, aki hozzátette, hogy a 35 fokos hőmérséklet hatására a méreganyagok is könnyebben szabadulnak fel a szervezetben, és a zsírégető hatás még az edzés után órákkal is érvényesül. A hot pilates ezenkívül a stresszoldásban is jeleskedik – fizikailag és mentálisan egyaránt jótékony hatással bír.

Kinek érdemes elkezdeni?

Edzettségi szinttől függetlenül szinte minden korosztálynak érdemes tenni vele egy próbát. Ám, a meleg miatt szívproblémával, magas vérnyomással küzdőknek, valamint a várandós nőknek és a 16 éven aluliaknak nem ajánlott a hot pilates.

Milyen élményt ad?

Nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is sikerült teljesen feltöltődnünk, hiszen a folyamatos méregtelenítésnek köszönhetően úgy éreztük magunkat az óra után, mintha egész életünkben friss levegőt szívtunk volna és még az izmainkba is visszatért volna az erő.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között