Barion Pixel Kipirult az arcod futás közben? Ez normális – egy határig – Coloré

Kipirult az arcod futás közben? Ez normális – egy határig

2022. 01. 31.

Ha piros az arcod futás után, nem vagy egyedül: a jelenség nagyon gyakori, főleg világos bőrű nőknél. Elmúlik magától, nem is nagyon kell foglalkozni vele, kivéve néhány speciális esetet.

Mi történik, amikor kipirul az arcunk?

Futás közben a szervezeted hőt termel, és izzadással próbálja lehűteni magát. Eközben több vért küld a bőr irányába, hogy könnyebb legyen a hőmérséklet szabályozása. Az erek kitágulnak, hogy a megnövekedett mennyiségű vér gyorsabban átjusson rajtuk, és leadják az extra hőt a bőrön keresztül.  

Az arcon lévő erek átmérője nagyobb az átlagosnál, ráadásul viszonylag közel vannak a felszínhez. Amikor kitágulnak, több vörösvértestet látunk – ez adja a piros színt.

Érdekes módon, a pirulás mértéke nem függ össze az edzettség szintjével, sőt a rutinosabb futók gyakran jobban kipirulnak az edzés elején, mint a többiek. Ráadásul egyéni különbségek is vannak: szervezetünk nem egyformán kezeli a hőt, nem egyformán izzadunk, vannak, akiknek sűrűbb az érhálózatuk a többieknél.

futás, bőrpír, edzés
Szervezetünk nem ugyanúgy kezeli a hőt / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Meddig tart a pirulás?

A bőrpír általában 15-20 perc után elmúlik. Sok mindent nem tehetsz, hogy gyorsítsd a folyamatot, de van néhány trükk, amit kipróbálhatsz. Segíthet, ha edzés közben hideg vizet spriccelsz az arcodba, vagy időnként kis szünetet tartasz, hogy csökkenjen a szívverésed is. Hasonló eredménnyel járhat, ha futás után hideg zuhanyt veszel, és az arcod is próbálod lehűteni. Az erre a célra kifejlesztett kozmetikai készítményeket is érdemes kipróbálni, vagy – ha szükséges – vesd be a sminkkészleted is.

Amikor érdemes orvoshoz fordulnod

Önmagában a pirulás nem veszélyes, de ha más tünetek is csatlakoznak hozzá – hasmenés, kiütés, sípoló légzés, vagy más légzési nehézség –, akkor mindenképpen említsd meg az orvosodnak, mert komolyabb betegség is állhat a hátterében.

Ha a bőrpír fél óra után sem múlik, vagy később visszatér, akkor ez a rosaeca nevű betegség tünete lehet. Nem kell tőle megijedni, mert jól kezelhető.

A bőrpír néhány gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. Ilyenek például az akné ellen felírt szerek, egyes antibiotikumok illetve magas vérnyomás ellen szedett gyógyszerek. Az is jót tesz, ha intenzív edzés előtt nem használsz kémiai hámlasztó szereket.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix