Barion Pixel Mi az a kinetikus lánc? Segít az edzésben és megvédhet a sérüléstől, ha érted a működését – Coloré

Mi az a kinetikus lánc? Segít az edzésben és megvédhet a sérüléstől, ha érted a működését

2023. 03. 16.

Ha még sosem hallottál a kinetikus láncról, valószínűleg nem vagy egyedül. A gyakorlatban azonban egész életedben, folyamatosan használod, hiszen ez teszi lehetővé a mozgásodat. Lényege, hogy mozgásszerveink bonyolult rendszerében ízületeink és izmaink igen jelentős hatással vannak egymásra, és amikor egyikük mobilitása csökken, az más izomcsoportokra, területekre is hatással lesz.

Az 1950-es években Arthur Steindler ortopéd orvos találta ki a kinetikus lánc fogalmát. Franz Reuleaux gépészmérnök elméletét adaptálta az emberi testre, amikor felfedezte, hogy az emberi test merev, egymást átfedő szegmensek rendszere (stabil pontok), amelyeket egy sor ízület (mobil pontok) köt össze. Eszerint a mozgások zárt láncú vagy nyitott láncú mintákra oszthatók.

Vagyis a koncepció lényege az, hogy mozgás közben a testrészek úgy működnek, mint egy lánc szemei. Az egyik láncszem (vagy testrész) által létrehozott energia átadható a következőnek. A mozgás optimális összehangolása lehetővé teszi az energia és az erő hatékony átvitelét a testen keresztül, egyik testrészről a másikra haladva. A szekvencia minden egyes mozdulata az előző mozgásra épül. Ha a test alsó felét nézzük, a lábfej, a térd, a csípő és még a derék is láncszemekként működnek, amelyek hatékony és eredményes mozgása egymástól függ. Ez a fajta energiaátadás jön létre mindenféle edzés, de a mindennapi mozdulatok során is, például számítógéphasználat közben, az autóból történő kiszállás, vagy a lépcsőzés során.

Felső és alsó kinetikus lánc

A felső kinetikus lánc az ujjakból, csuklóból, alkarból, könyökből, felkarból, vállból, lapockákból és gerincoszlopból áll. Az alsó kinetikus lánc magában foglalja a lábujjakat, lábfejeket, bokákat, alsó lábszárakat, térdeket, combokat, csípőt, medencét és a gerincet. Mindkét láncban az egyes ízületek egymástól függetlenül különféle mozgásokra képesek.

Zárt vagy nyitott kinetikus lánc

Attól függően, hogy a lánc távolabbi vége rögzített vagy szabadon mozoghat korlátozás nélkül, minden mozgás zárt vagy nyitott. A zárt lánc olyan helyzetre utal, amikor egy adott végtag bizonyos részei a földhöz vagy más stabil pontokhoz vannak rögzítve. Ez a rögzített helyzet megváltoztatja az ízületek és a környező izomzat mozgását a láncban felfelé. Ha például guggolunk, és talpaink a földön vannak, a láblánc többi része (azaz a boka, a térd és a csípő) a végtag rögzített vége felé mozog. Ezzel szemben a nyitott láncban a végtag szabadon mozog a térben – például súlyzókkal végzett bicepszgyakorlatok közben.

kinetikus lánc
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mire jó mindez az edzés során?

Általánosságban elmondható, hogy javulni fog az ízületek mobilitása, ha egyszerre több különböző izomcsoportokkal foglalkozol edzés közben.

A zárt láncú mozgások elősegítik az ízületek stabilizálását, több izmot és a hozzájuk kapcsolódó ízületeket is igénybe veszik. Továbbá növelik az egyensúlyt és a testtudatosságot. Ilyen gyakorlatok a guggolás, a kitörés, a fekvőtámasz, a húzódzkodás és a vádliemelés. A nyitott kinetikus lánc általában csak egyetlen működő ízülethez kapcsolódó izomzatot vesz igénybe. Ide tartoznak a bicepsz- és tricepszgyakorlatok, a fekve nyomás és a hátat erősítő gyakorlatok.

Tehát a zárt kinetikus lánc nagyobb területeket, több ízületet mozgat meg. A nyitott láncú mozgások esetén pedig célzott, egy ízületet érintő mozgásról beszélünk, aminek célja a test egy bizonyos területének erősítése, például rehabilitáció esetén. Az edzésterv kialakításának kiváló módja, ha a kisebb izomcsoportok szimmetriájának és erejének növelése érdekében a több ízületből álló mozgásokra összpontosítasz, a nyitott láncú gyakorlatokkal kiegészítve.

Ha egy ízület alulműködik, a mellette lévő ízületek kompenzálnak, vagyis túlműködnek. A test stabil pontjai kontroll alatt tartják a testet, vagyis ellen tud állni a nem kívánt mozgásoknak és elősegítik helyes testtartást. A mobil pontjai pedig rugalmasak, segítik a mozgást. Ennek segítségével megérthetjük azt is, miért fáj a térdünk vagy a derekunk, ha nem a talpunknak, lábfejünknek megfelelő futócipőt választjuk.

Az egészséges élethez edzés közben a láncolat minden eleméhez tartozó izmokat erősíteni, fejleszteni kell.

kinetikus lánc
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Body In Balance, Byrdie, Tacfit, Ace Fitness

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix