Barion Pixel Mozgás, mozgás! Kezdjük el akár csak kicsiben, rögtön érezni fogjuk a mozgás pozitív hatásait (X) – Coloré

Mozgás, mozgás! Kezdjük el akár csak kicsiben, rögtön érezni fogjuk a mozgás pozitív hatásait (X)

2023. 10. 19.

Az egészséges életmód napjaink kardinális kérdése lett. Az úgynevezett jóléti társadalmunkban az elhízás egy igen komoly problémát jelent. Egy 2021-es felmérés szerint Magyarország az ötödik helyet kapta meg összehasonlítva a világ más országaival. Az eredmény igazán aggasztó. Ez az eredmény számos okra vezethető vissza a helytelen táplálkozástól kezdve a mozgáshiányon át. Előbbit jelen cikknek nem célja taglalni, viszont a mozgáshiány ellen hétköznapjainkban könnyedén találhatunk megoldást.

A legegyszerűbb az, ha elkezdünk rendszeresen sétálni, a későbbiekben pedig futni, illetve kombinálni a kettőt. Nem kell arra gondolni, hogy már az elején rögtön lefutjuk a maratont! Kezdetnek tökéletes, ha például munkahelyünkre indulva egy megállóval előbb szállunk le a tömegközlekedési eszközről, a maradék távot pedig lesétáljuk. Amennyiben sikerült legyőznünk a testnevelés órák Cooper-futás okozta gyűlöletét, íme néhány kedvcsináló gondolat, hogy miért is válasszuk a futást!

futás
Forrás: Pixabay.com

A hatékonyság

A futás rendkívül hatékony módszer arra, hogy kontrolláljuk testsúlyunkat és csökkentsük a testzsírunkat. Egy átlagos futóedzés során jelentős mennyiségű kalóriát vagyunk képesek elégetni. Ez segít a fogyásban és a testsúly megtartásában. Ráadásul a futás növeli az anyagcserét, ami hosszú távon is segíthet a súlyproblémák megelőzésében.

A lelki tényezők

A jótékony hatások nem merülnek ki a testi egészség terén. A rendszeres futás pozitív hatással van a mentális egészségre is. Mozgás közben a test endorfinokat termel, amelyek jó hangulatot és boldogságot eredményeznek. Ez a természetes „boldogsághormon” segíthet leküzdeni a stresszt és a depressziót. Sőt, még az alvásminőségünket is jelentősen javítja ennek a hormonnak a folyamatos termelődése.

Egy borongós, szürke nap gyakran lelombozza az embert. Ha kitartóak vagyunk a mozgástervünket illetően, ilyen napon is elmegyünk futni, akár beltéri, akár kültéri pályára. Nem számít, milyen idő van kint, a futás mindig elvégezhető, ha megfelelően fel vagyunk öltözve. Felmerülhet bennünk a kérdés: mégis mi számít megfelelő viseletnek? A legfontosabb tényezők nem mások, mint a kényelem, és hogy legyen egy lábbelink, ami megfelelően tartja a lábunkat. Ha csak most kezdenénk bele ebbe a sportágba, nem kell nagy pénzösszeget invesztálnunk. Gond nélkül válogathatunk akár az Aldi akciós újságból megfelelő minőségű ruházatok közül. Illetve a már alig hordott ruháink, az afféle játszós ruhák közül is választhatunk valamit sportoláshoz.

Önbizalom növelés

A futás hosszú távon ideális eszköz lehet arra, hogy növeljük vele önbizalmunkat. Amikor elkezdjük ezt a tevékenységet, kitűzhetünk magunk elé kisebb vagy akár nagyobb távú célokat is, amik által fejlődni tudunk. Az elért célok és a kitartó munkánk erősítik az önbizalmat, és ez a növekedés átragadhat pozitívan az életünk más területeire.

Amennyiben inspirálóan hat számunkra, hogy valaki mással is összemérjük a teljesítményünket, ezt is könnyedén megtehetjük manapság. Az év szinte minden időszakában vannak kisebb vagy nagyobb távú futóversenyek. Az ilyen számok népszerűségére a nagyobb multi cégek is felfigyeltek, ezért egy-egy verseny hatalmas mértékű szponzorációt kap az elmúlt években.

Ezenkívül a futást végezhetjük akár egy jótékony cél érdekében, így kiegészül ez az egész azzal az érzéssel, hogy valami hasznosat tettünk a társadalomért.

További lehetőséget nyújt a futás a gondolkodásra és a meditációra. Sok futó a futás alatt találja meg a lelki békét, aközben találja meg önmagával az összhangot. A csendes időtartam alatt lehetőség nyílik arra, hogy feldolgozzuk a gondolatainkat és megtaláljuk a megoldásokat problémáinkra.

Fontos megjegyezni, hogy a futásnak is vannak kockázatai, és fontos betartani a biztonságos futási gyakorlatokat, különösen, ha kezdők vagyunk. A bemelegítés és a nyújtás fontosságát se felejtsük el, hiszen mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük a balesetek és a futás után felmerülő fájdalmakat az izmokban és az ízületekben.

Végső soron a futás egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy egészségesebb és boldogabb életet éljünk. Testünkre és lelkünkre gyakorolt jótékony hatásai együttesen teszik a futást egy kiváló választássá.