Barion Pixel A bikram jóga után itt a Hot Pilates – de nem árt tudni, ki az, akinek nem javasolt ez a mozgásforma – Coloré

A bikram jóga után itt a Hot Pilates – de nem árt tudni, ki az, akinek nem javasolt ez a mozgásforma

2022. 12. 14.

Az Inferno Hot Pilates alapítója, Gabriella Walters szerint az edzés segít az izmok tónusosságát és erősítését, ráadásul szinte azonnal érezni az eredményeket.

A hot jóga alapítója Bikram Choudhury, aki a hetvenes években kezdte el egyedülálló mozgásformáját népszerűsíteni, és a bikram jóga hazánkban is népszerű csoportos óratípus. A Hot Pilates is hasonló alapokon nyugszik, magasabb hőmérsékleten kell elvégezni a Pilatesből ismert gyakorlatsorokat.

A Hot Pilates egy teljesen más gyakorlatsor, amely az erősítésre, tonizálásra és a pulzusszám emelésére összpontosít. A forró/bikram jóga ezzel szemben – bár ugyanúgy kihívásokkal teli edzés – nagyobb hangsúlyt fektet a nyújtásra, a testtartásra és a légzésre.

A forró Pilates a hagyományos, alacsony intenzitású állóképességi mozdulatokat tartalmazza, amelyeket ismernek és szeretnek a Pilates rajongók, de feldobja a dolgokat azáltal, hogy a helyiséget 34 és 38°C fok közé melegítik fel.

A Hot Pilates órák hőmérséklete a legtöbb esetben nem haladja meg a 35°C -t, de az edzések így is erőteljesebbek lehetnek, mint a Bikram jóga hagyományosan statikus pózai, ezért nem árt az óvatosság, mielőtt valaki beleveti magát ebbe az edzésmódba.

hot pilates
Forrás: Unsplash

Az órákon a mozdulatsort általában a talajon kezdik, majd fokozatosan haladnak felfelé az álló pozíciókba, és így kerül fokozatos terhelés alá a szervezet.

Ezeket kell szem előtt tartani annak, aki nulláról próbálná ki a Hot Pilatest:

Maradjunk hidratáltak! Nem számít, milyen edzést végez valaki, fontos, hogy az edzés előtt, alatt és után is igyunk kellő mennyiségű folyadékot. Különösen igaz ez az olyan izzasztó mozgásformákra, mint a bikram jóga és a forró Pilates.

hot pilates
Forrás: Unsplash

Ha szédülünk, hagyjuk abba! Az erőkifejtés és a szélsőséges hőmérséklet veszélyes kombináció lehet. Tartsunk szünetet, ha gyengének, dezorientáltnak érezzük magunkat, ha remegés vagy szédülés tör ránk.

Mielőtt bármilyen új fitneszrutint elkezdenénk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat, főként ha van valamilyen egészségügyi kockázatunk (magas vérnyomás, epilepszia, asztma). Bizonyos embereknek, például a várandós nőknek és a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek kerülniük kell a szélsőséges hőséget. Mindig tartsuk be orvosunk tanácsát, és legyünk óvatosak, amikor új gyakorlattal ismerkedünk.

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash