Barion Pixel Három akaratlanul elkövetett hiba, ami a fogyás útjában áll – Coloré

Három akaratlanul elkövetett hiba, ami a fogyás útjában áll

2020. 11. 24.

Számtalan fogyást segítő tipp, praktika és gyakorlat lát napvilágot, sokan közülük pedig komoly ellentmondásban állnak egymással. Nem csoda, ha a laikus, sportolni és fogyni vágyó nem tudja megkülönböztetni, hogy melyik tanácsot fogadja meg és melyiket ne. Ezutóbbi pedig egyenes út, ahhoz, hogy akarva akaratlanul elkövessük azokat a hibákat, amelyek a súlyvesztést gátolják. Alább összegyűjtöttük mire érdemes odafigyelni.

Újságok címlapjai harsogják a zsírvesztés könnyű és gyors módját, nap mint nap. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is választaná az ember a nehezebb utat? A helyzet azonban az, hogy a hirtelen megoldást kínáló praktikák, sokszor még ha csökkenő testsúllyal járnak, valójában nem töltötték be eredeti szerepüket, mert ezek a zsírraktárak helyett, csak a vízháztartást csapolják meg. Összegyűjtöttük hát, a leggyakoribb három hibát, ami miatt a fogyás nem indul be.

M14 sulycsokkenes

Az éhezés a fogyás nyitja

Röviden és tömören nem. Talán ez az egyik legnagyobb hiba, amit a fogyásra vágyók csinálhatnak. Tény ugyan, hogy a női szervezet több zsír raktároz, mint a férfiaké, ugyanakkor a zsírvesztés módja nem a szándékos, rendszertelen éheztetés. Könnyű félreérteni a hangzatos diétákat, amelyek a kevés kalóriafogyasztást vagy bizonyos tápanyagok kihagyását szajkózzák, ugyanakkor figyelembe kell venni a szervezet működését is.

Zsírra, szénhidrátra és a cukorra akkor is szükségünk van, ha a fene fenét eszik, a mértékletesség az, ami viszont hű társunk kell legyen a mindennapokban. A jól megtervezett étrenddel ugyanis éhezés nélkül lehet elérni a súlycsökkenést úgy, hogy közben nem kell semmit kizárni a táplálkozásból.

Havi fél-egy kilogramm eléréséhez pusztán arra van szükség, hogy napi 300 kalóriával vigyünk be többet, ami nagyjából egy szelet csokinak vagy három deci cukros üdítőnek felel meg. Közel sem arról van szó tehát, hogy a vacsorát kell mellőzni. Ha durvább fogyásra vágyunk, ami gyorsabban indítja be a zsírtartalék feldolgozását, akkor napi 500 kalóriával kell kevesebbet fogyasztani.

Órák a futópadon a zsírégetés jegyében

A második legnagyobb hazugság a fogyás kapcsán az az, hogy órákat kell eltölteni a futópadon, biciklin, uszodában, magyarán szólva azokon a helyszíneken, ahol a kardomozgás megvalósulhat.

A helyzet azonban az, hogy a szervezet csak bizonyos pulzustartományon, az úgynevezett aerob zónában nyúl a zsírokhoz, afelett kifejezetten szénhidrátokból fedezi az edzést. Magyarán teljesen feleslegesen izzadunk két órát 170-es pulzuson, mert az már rég kontraproduktív hatást fejt ki.

A fogyáshoz elegendő a rendszeres, heti négy alkalommal űzött futás, biciklizés vagy bármilyen mozgás, amely során egyenletesen, alacsonyan tartható a pulzus, 140-150 körüli pulzustartományban. A zsírégetés valahol a negyvenedik perc környékén kezd csúcsosodni, így ha egy órát töltünk ezen a pulzuson, már sokat tettünk a zsírpárnák eltűntetéséért.

Éhgyomorra edzeni, több kalóriát égetni

Nem jó döntést, ha csak nem edzői utasításra, némi sportmúlttal és a szervezeted alapos ismeretével vágsz neki. Ellenkező esetben a szervezet vészüzemmódba kapcsol és a zsír lebontása helyett az izomszövetet kezdi el bontani, hogy abból teremtse elő az energiát. Glükózra mindeképp szükség van, viszont nem kell amiatt aggódni, hogy a reggeli is raktározódik, hiszen annak köszönhetően sokkal több és jobb minőségű edzésmunkát vihetsz végbe, ami végül több elégedett kalóriát jelent.

Forrás: Pixabay.com