Barion Pixel Hány kalóriát éget el a gyaloglás? – Coloré

Hány kalóriát éget el a gyaloglás?

2023. 01. 10.

A gyaloglás az egyik legjobb kalóriaégető módszer. Nemcsak egyszerűen kivitelezhető, hanem egészséges és fogyáshoz vezet.

A gyaloglás az edzés egyik legkönnyebben formája. Csekély mértékben terheli az ízületeidet, viszont bárhol végezheted, a környéken sétálva, vagy akár a nappaliban egy futópadon is. Az elégetett kalóriák pedig fogyáshoz vezethetnek.

A súlyod és a megtett távolság a legfontosabb tényező annak meghatározásában, hogy mennyi kalóriát égettél el. Egy 80 kilós ember körülbelül 100 kalóriát éget el 1,5 kilométer gyaloglás során, egy 55 kilós pedig 65 kalóriát ugyanakkora távolság alatt.

Fogyás?

Ez az egyszerű mozgásmód számos egészségügyi előnnyel jár. A séta felpörgeti az anyagcserét azáltal, hogy növeli a szervezet energiaigényét, vagyis segít a kalóriák elégetésében. Az energiát táplálékkal vesszük fel, majd passzívan elégetjük a test működése során (légzéssel vagy emésztéssel), valamint aktív mozgással.

Csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét, amelyek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz. Ennek a magas szintje a zsír has körüli lerakodásához vezethet.

A séta az alvást is javíthatja. Ha rosszul alszunk, hajlamosak vagyunk olyan ételeket választani, amelyek nem egészségesek. Ellazítja az elmét, hozzájárulva a pihentetőbb alváshoz. Emellett segíti a szív- és érrendszeri állóképességet, erősíti az izmokat és a csontokat.

gyaloglás
Sétáló család / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hány kalóriát éget el a gyaloglás?

Az elégetett kalóriák mennyiségét az életkorod, a magasságod és a súlyod, valamint a gyaloglás intenzitása, időtartama és üteme határozza meg. Egy ember 1,5 kilométerenként átlagosan körülbelül 85 kalóriát éget el. Ha gyorsítasz, vagy extra súlyt kezdesz el cipelni, javíthatod az eredményt.

De rengeteg egyéb tényező is befolyásolja a kalóriaégetést. Például a férfiaknak általában gyorsabb az anyagcseréje, részben a méretük és az izomtömegük miatt. A kalóriaégetés sebessége csökkenhet az életkorral, mivel kevésbé leszünk aktívak és veszítünk izomtömegünkből.

Az egyensúly azonban fontos. Ha túlzásba viszed, növelheted a fájdalom, a sérülés és a kiégés kockázatát. Ha nem a mindennapjaid része a rendszeres testmozgás, előfordulhat, hogy rövid sétákkal és enyhe intenzitással kell kezdened, amit fokozatosan növelhetsz.

Az ideális testsúly megtartásának egyik alapfeltétele, a rendszeres mozgás. Ha egyszer elkezded a gyaloglást, nem szabad abbahagynod, ha elérted álmaid alakját.

gyaloglás
Kutyával sétáló nő / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Prevention, Mayo Clinic

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix