Egy csészényi fodros kel több K- és A-vitamint tartalmaz a napi ajánlott mennyiségnél, és az ajánlás felénél több a C-vitamin és mangántartalma. Mindemellett a fogyást is támogatja, cikkünkben részletesen kifejtjük, hogyan.
A fodros kel gazdag folsavban, kalciumban és káliumban is azon túl, hogy kiváló rostforrás, és kiemelkedően gazdag antioxidánsokban, azok közül is béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban.
Miért egészséges?
A fodros kel magas antioxidáns-tartalma hozzájárul azon betegségek megelőzéséhez, amelyek kialakulásában nagy szerepet játszik az oxidatív stressz; ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, időskori elbutulás és a rák. A 2008-as Dallas Heart Study eredménye szerint az alacsony káliumbevitel növelte a magas vérnyomás kockázatát, és az agyvérzés rizikófaktora is, a fodros kel fogyasztása tehát ezekre jó hatással lehet. A benne lévő kalcium véd a csonttömeg csökkenése ellen; újabb tanulmányok kimutatták, hogy a kalcium segít megelőzni a migrént és csökkenteni a premenstruációs tüneteket. A lutein és zeaxantin a korral együtt járó szembetegségek megelőzésében nyújthat védelmet. Más káposztafélékhez hasonlóan a fodros kel is tartalmaz szulofrafánt, amely véd a rák ellen.
Legcélszerűbb felhasználása
A hagyományos elkészítési mód szerint a fodros kelt sózott disznóhússal főzik együtt. Egészségesebb változat, ha megpároljuk repceolajban, és adunk hozzá valamilyen ízletes zöldséget, például piros húsú paprikát, amellyel a sertéshús ízét helyettesítjük. Így az étel tápértéke is növekszik.
Így hat a fodros kel a fogyásra
Kalóriaszabályozás
A fogyás lényege a kalóriadeficit, azaz kevesebb kalóriát kell fogyasztanunk, mint amennyit elhasználunk. Az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása segíthet ebben, mert eltelítenek, így azelőtt jóllakottnak érezzük magunkat, mielőtt túl sokat ettünk volna. A legtöbb zöldség ideális a fogyáshoz, mert alacsony a kalóriatartalmuk. Egy csésze (190 g) nyers fodros kel például mindössze 33 kalóriát tartalmaz. Egy alacsony kalóriatartalmú ebédhez készítsünk zöldséglevest alacsony nátriumtartalmú húslevessel, házi paradicsompürével, hagymával, sárgarépával, zellerrel, csirkemellel és fodros kellel.
Egészséges alternatíva
A fodros kel eltelít, és csökkenti a testzsírt, ezért érdemes gyakrabban fogyasztani a kalóriadúsabb ételek helyett. Burgonyachips vagy más sült, ropogós nasik helyett próbáljuk ki a fokhagymával és fekete borssal sült fodros kel chipset. Alacsony kalóriatartalmú köretként is szuper, ha gombával, fokhagymával, vörösborecettel, kockára vágott hagymával és szeletelt gombával főtt fodros kelt fogyasztunk például vajas zöldségek vagy burgonyapüré és mártás helyett. Adjunk fodros kelt a levesekhez, pörköltekhez és házi spagettiszószokhoz, hogy táplálóbb, ám ne túl kalóriadús legyen, így kisebb adagokat nyugodtan fogyaszthatunk magasabb kalóriatartalmú ételekből is.
Csillapítja az éhséget
190 gramm nyers fodros kel 5,3 gramm élelmi rostot tartalmaz, ami a napi érték tíz százaléka egy 2 ezer kalóriás diéta alapján. Az élelmi rost olyan tápanyag, amely csökkenti az éhséget, ezáltal segíti a súlykontrollt. A fehérje egy másik értékes tápanyag a Harvard Egyetem szerint: 190 gramm fodros kel 3 gramm fehérjét, azaz a napi érték 6 százalékát tartalmazza. A fodros kellel készült rost- és fehérjedús ételek közé tartozik a párolt csirke fodros kellel, paradicsommal és olasz fűszerezéssel, valamint a főtt fodros kellel, vesebabbal, köménnyel és fokhagymával készült saláta. Egy adag főtt fodros kel (1 csésze/190 gramm) 33 kalóriát, 4 gramm fehérjét, 0,7 gramm zsírt (ebből 0,1 gramm telített zsír), 9,3 gramm szénhidrátot és 5,3 gramm rostot tartalmaz.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix