A sport a mindened? Még betegen is? Kiderül, hogy lehet-e!

2021. 10. 18.

Ha beteg vagy, de a sportolásról nem szeretnél lemondani, akkor érdemes néhány tényt szem előtt tartani.

A mozgás az egészségünk karbantartója, fenntartója. Hatékony zsírégető és alakformáló módszer, amely az egészségtudatosság egyik kulcseleme. Van azonban olyan élethelyzet, amikor a mozgást mellőzni érdemes. Nem kell krónikus vagy súlyos betegségre gondolni. Elegendő egy megfázás ahhoz, hogy kedvünket törje. Bármennyire is életünk részévé vált a sport, át kell gondolni, hogy pihenni szükséges a gyógyulás érdekében, vagy éppen a mozgás fog átbillenteni ezen az időszakon?

Mikor érdemes az ágyat választani a sport helyett?

Ősszel beindul a náthaszezon. A hidegebb időben a megfázás is általánosabb, ugyanakkor a fertőzéseket is könnyebb elkapni. A betegség tünetei arra sarkallnak, ne menjünk társaságba, hogy elejét vegyük a fertőzés terjesztésének. No, meg a kellemetlen tünetek mellett a komfortérzetünk sem a legjobb. Ha a betegség elhatalmasodott, akkor a munkahelyünket is elkerüljük és a sportolást is szüneteltetni szükséges, ha…

Betegen mozogni
Kép forrása: Shutterwtock/Puzzlepix

A nátha önmagában nem indok arra, hogy ne mozogjunk. Ez azonban csak akkor igaz, ha a közérzetünk és az állapotunk is megengedi. Láztalan állapotban és kellő energia megléte nem akadályozza a sportolást, azonban még így sem árt az óvatosság. A legyengült immunrendszer ugyanis nem védi eléggé a szervezetünket, így akár meg is fertőződhetünk testedzés közben.

A vírusfertőzés sokkal megterhelőbb a testnek. A tünetekkel harcoló szervezetet a mozgás csak még inkább leharcolja. Van az úgy, hogy jobban vonz az ágy, mint a mozgás. Muszáj megadni a regenerálódás, gyógyulás lehetőségét magunknak. Lázas állapotban talán senki sem kívánja kihajtani magát. Hallgassunk arra, amit a szervezetünk kíván.

Sport = immunerősítés. Való igaz, hogy mozgással erősíthető a test és az immunrendszer is, de ha épp betegen tesszük mindezt, akkor szembemegyünk annak egészségre gyakorolt jótékony hatásával. Csak akkor és addig mozogjunk, amíg az nem megerőltető, nincs láz sem.

Létezik egy úgynevezett nyakszabály, amelyet érdemes betartani. Eszerint, ha a nyak feletti területre összpontosulnak a tünetek, a sportolás megengedett. Amennyiben a tünetek a nyak alatti területeken is tapasztalhatók, akkor bármennyire is mindennapjaink részét képezi a sportolás, azt mégis muszáj kihagyni.

Mindegy, hogy nátháról vagy fertőzéses megbetegedésről van szó, csak akkor sportoljunk, ha az jól esik és csak annyit, amennyit bírunk. Fő szempont, hogy ne erőltessük meg magunkat. Akár a mozgás egy könnyedebb formáját is választhatjuk: séta, kerékpározás, kocogás.

Hol és hogyan?

Nemcsak az állapotunkat, de más szempontot is figyelembe kell venni.

Megfázás edzőterem
Kép forrása: Shutterwtock/Puzzlepix

Ha a közérzetünk engedi, akkor is ügyelnünk kell másokra, vagyis a csoportos mozgásformákat felejtsük el néhány napra. A sportolás lehetősége még így sem kizárt, csak másban kell gondolkodni. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy a túl hideg és a túl meleg csak tovább ronthat az állapotunkon.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix