Ezért fogyassz tökmagolajat! – Több az előnye, mint a hátránya

2023. 09. 19.

A zsírok és olajok használata elengedhetetlen az ételkészítés során. Ha jót akarunk tenni, akkor érdemes tökmagolajra váltani, mert számos pozitív hatással bír. Hogy melyek ezek? Tudd meg tőlünk!

A zöld aranyként is emlegetett, sűrű zöld színű tökmagból nyert olaj a gasztronómiában éppúgy ismert, mint a népi gyógyításban.

Egészségre gyakorolt hatása

A tökmagolajnak számos olyan jótékony hatása van, amely feljogosítja arra, hogy ételekhez adagolva vagy étrendkiegészítőként fogyasztva élvezzük előnyeit. Hogy melyek ezek?

Haj, köröm: a tökmag olajában található tápanyagok hozzájárulnak a köröm és a haj erősítéséhez. Fogyasztásával megelőzhetővé válik a hajhullás és a köröm töredezettsége is megszűnhet.

Bőr: a benne található antioxidánsoknak és E-vitaminnak köszönhetően felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben és megőrzi a bőr szépségét, egészségét,

Gyulladáscsökkentő: egy természetes gyulladáscsökkentő hatású szerként is használható, magas antioxidáns és fitoszterol tartalma miatt. A szervezetben fellépő gyulladások mérséklésében segíthet.

Tökmagolaj
A sütéshez főzéshez legalább annyira jó, mint az egészség meg- és fenntartásában / Kép forrása: kemalbas / Getty Images

Szív- és érrendszeri betegség: a benne található telítetlen zsírsavak (Omega-3 és Omega-6) a szív és érrendszer egészségét támogatják, valamint a koleszterin és a vérnyomás karbantartásában is részt vesz.

Agy: jót tesz az agyi keringésnek, fogyasztásával javulhat a szellemi tevékenység és a memória is.

Húgyutak: a tökmagban található fitoszterolok gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek a húgyúti problémák kialakulásának esélyét csökkentik.

Hormonháztartás: a tökmag olajában található cink segít a hormonális egyensúly megtartásában.

Rákmegelőző: magas E-vitamin tartalmának köszönhetően a szabad gyökökkel is elbánik, amely csökkenti a rák kialakulásának esélyét is.

Nőknek és férfiaknak: nők és férfiak esetében is jótékony hatású lehet a fogyasztása, főleg, ha a hölgyek felfázással, hólyaggyulladással küzdenek. Az urak esetében pedig a prosztatagyulladás vagy a rák megelőzésében, természetes kezelésében segíthet.

A tökmagolaj fogyasztásának előnyei

Az egészségügyi hatásokról már írtunk, de miért érdemes még a tökmagolajat használni?

A tökmagolaj íze a dióhoz hasonlítható, amely különleges ízélményt jelenthet, ha ételekhez adjuk.

Kiválóan alkalmazható pácoláshoz anélkül, hogy aromájából veszítene, vagy káros lenne az egészségre.

Minden jótékony hatása ellenére érdemes megtartani használatában az arany középutat, azaz ne essünk túlzásba, pláne akkor, ha diétázunk.

Több tanulmány átvizsgálásából álló kutatás során kiderült, hogy a felsorolt jótékony hatásai mellett még a cukorbetegség, a szorongás és a rákos megbetegedés kezelésében is segíthet. A tanulmányokból származó jelentések azt mutatják, hogy a tökmagolaj különböző kivonatainak használata segíthet az egészség védelmében, de a különböző betegségek megelőzésében és gyógyításában még további vizsgálatokra van szükség.

Tökmagolaj
Sajátos ízt ad az ételeknek, amelyet lehet szeretni és nem szeretni / Kép forrása: peter bocklandt / Getty Images

A tökmagolaj fogyasztásának hátrányai

Jó tudni, hogy magas a kalóriatartalma, így használat esetén érdemes a mértékletességre koncentrálni. túlzott fogyasztásával ugyanis nem várt eredményt tapasztalhatunk.

Hátrányát jelentheti a kereskedelmi ára. Hidegen sajtolt olajról van szó, ami miatt magasabb árkategóriát jelent az olajok között. Ráadásul beszerezhetősége is nehezebb lehet.

Diós íze nem mindenki számára kedvelt és élvezetes, így ezzel is számoljunk.

Alacsony füstölés pontja miatt nem ajánlott sütéshez használni, mert az olaj károsodhat, de az íze is megváltozhat.

Nyitókép forrása: Andrei Naumenka / Getty Images