Tippek kezdő szakácsoknak

2021. 02. 24.

Kinek fiatalon, kinek később érkezik meg a késztetés, hogy megtanuljon saját magára főzni. Az egyre komolyabb ételköltemények elkészítése jó szórakozás, de természetesen itt is jócskán tudunk hibázni. Lássuk, mire figyeljünk kezdő szakácsként!

fozes
Forrás: Unsplash

Alapvetőnek hangzik, de azért álljon itt – az első pár alkalommal kövessük a receptet. Amint egy kis gyakorlatot szerzünk az adott fogás elkészítésében, bátran kísérletezzünk, de az elején jó, ha tartjuk magunkat a leírásokhoz. Ha réteslisztet ír, azt használjuk, és ne gondoljuk, hogy “jó az, ami itthon van.”

Jó, ha olyan receptet találunk, ahol grammban vagy dekagrammban vannak megadva a mennyiségek – a bögrések ugyan egyszerűbbnek tűnnek, de egy kezdő számára nehézséget okozhatnak, ha nem ugyanakkora a mércénk.

Legyünk türelmesek, és ne várjunk elsőre sokat magunktól. Édesanyáink is évek alatt fejlesztették tökéletesre a család kedvenc húslevesét, így ne keseredjünk el, ha a miénk nem lesz olyan ízű az első – vagy az ötödik – alkalommal.

muffin
Forrás: Unsplash

A “csipet” és az “érzésre” szavak nem sokat mondanak gyakorlatlan szakácsként, így keressünk olyan receptet, amiben pontos adag van a sót, borsot és társait illetően. Vagy írjuk fel magunknak, hogy mennyit tettünk bele, és ahogy telik az idő, már mi is érzésre fűszerezünk majd.

Biztos, hogy minden vágyunk macaront és szűzpecsenyét készíteni a szeretteinknek, de azért kezdjük az egyszerűbb ételekkel, és ha még mindig megvan a lelkesedés, haladjunk a bonyolultabbak felé.

Kérdezzük meg a szüleinket, nagyszüleinket, hozzáértőbb barátainkat, de ha nem akarjuk érezni a nyomást, nézzünk Youtube-csatornákat a minket érdeklő receptekről.

Olvassuk át előre a leírást, így nem érhet meglepetést, és nem aznap szembesülünk azzal, hogy be kellett volna áztatni/ ki kellett volna olvasztani/ össze kellett volna állítani előre valamit.

Legyünk bátrak és őrizzük meg a lelkesedésünket!