Barion Pixel Generációink szalámis ízemlékei művészi szinten (x) – Coloré

Generációink szalámis ízemlékei művészi szinten (x)

2023. 05. 03.

A PICK és a MOME nem akármilyen közös projektbe fogott: volt és jelenlegi MOME grafikus hallgatókat kértek fel, hogy kedvenc szalámis ízemlékeiket jelenítsék meg művészi alkotások formájában.

A PICK és a MOME közös projektje közelebb hozza egymáshoz az ízeket és a művészetet. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tehetségei most azt rajzolták meg, hogy a szalámihoz kapcsolódó ízemlékek milyen érzéseket, élményeket, történeteket idéztek elő bennük, így téve kézzelfoghatóvá, hogy mit jelenthet számunkra a téliszalámi generációkat elkísérő jellegzetes íze.

Ízemlékei mindenkinek vannak, aki valaha evett jót. Sokunk mennyei mannaként gondolnak a nagymama egyedi húslevesére, vagy épp egy különleges alkalomkor elfogyasztott, utánozhatatlan konfitált kacsacombra.

1
Ízemlék-inspirálta művészeti alkotások / Fotó: Rizmajer Antal / PICK

Az ízek – akárcsak az illatok – képesek arra, hogy különleges időutazásra repítsenek: Ha megízleljük az adott ételt és becsukjuk a szemünket, rögtön számos emlék szökik át az elménken.

2 1
Góg Angéla az ízek és emlékek kapcsolatáról tart izgalmas előadást / Kép forrása: PICK

Góg Angéla, a MOME Tárgyalkotó szak mesterképzésének vezetője food designerként az ízek emlékfelidéző képességét és működését vizsgálva arra jutott, hogy az ízemlékek valójában egy láncolatot alkotnak: maga az étel, az étkezés, a kötődés, a megőrzés, a felidézés és a konzerválás mind részei annak a folyamatnak, ahogyan az ízekhez kapcsolódó emlékeket elraktározzuk – többek között erről tart izgalmas előadást a tárlat keretén belül.

Ízemlékek a vásznon a PICK-kel

A május 9. és 18. között látogatható, ÍZ – EMLÉK – KÉPEK című tárlaton a dizájn mesterei és az ízek találkoznak a BBB KultPont és Közösségi Térben. A kiállításon a MOME jelenlegi és egykori hallgatói, azaz több generáció mutatja be alkotásait, amelyeket a szalámihoz kapcsolódó ízemlékek ihlettek meg. Akárcsak egy képzőművészeti alkotás, a művészi gondoskodással elkészített téliszalámi is maradandó, így a generációk óta fogyasztott téliszalámit könnyedén párhuzamba lehet állítani a művészeti alkotásokkal.

A művészek munkái kiválóan rámutatnak arra, hogy kiből mit hoz elő egy-egy ízemlék, ezért pillanatok alatt a művek részeseinek érezhetjük magunkat. A 24 darabból álló tárlaton „Generációink szalámis emlékei” témában készült grafikákat tekinthetünk meg.

3
Herbszt László, a projekt kurátora végigkalauzolja az érdeklődőket a kiállításon / Kép forrása: MOME

A PICK szalámi hosszú története során több generációnak adott már, és ad a mai napig élményeket és emlékeket, ezért a kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik a számukra is ismerős emlékeket a májusi kiállításon. Természetesen a művészetek iránt érdeklődők is számos újdonságot láthatnak, és a beszélgetések során az alkotókhoz is közelebb kerülhetnek. Herbszt László, aki amellett, hogy a projekt kurátora, többszörös Graphic Design és Aranyrajzszög-díjas grafikus, a MOME oktatója, egyórás tárlatvezetése során megismertet bennünket a kiírói szándékról, a PICK és a MOME együttműködéséről, valamint a korai PICK plakátok hátteréről. Segítségével az összes alkotást megismerhetjük, ezáltal megértve, hogy a különböző generációk milyen művészi és technikai megoldásokkal elevenítik meg saját szalámis ízemlékeiket.

Góg Angéla május 13-i és 17-i interaktív előadását is érdemes meghallgatni, melyből kiderül, hogy mi játszódott le az alkotók fejében, amikor visszanyúltak ízemlék élményeikhez, s hogy mi is valójában az ízemlékélmény.

A kiállítás megtekintése ingyenes, kísérőeseményekre, a tárlatvezetésre és interaktív előadásra, pedig regisztrálni szükséges, a kiállítás részletes programját az alábbi linken tekinthetik meg.

A regisztráció a kísérőeseményekre elindult, április 28. és május 17. között lehet regisztrálni az esemény Facebook oldalán.