Barion Pixel Popeye tud valamit: ennyi mindenre jó a spenót fogyasztása – Coloré

Popeye tud valamit: ennyi mindenre jó a spenót fogyasztása

2024. 04. 13.

A spenót igazi superfood a maga nemében, érdemes tudnunk, milyen fantasztikusan hat az egészségünkre!

A spenót fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyeivel már dédszüleink is tisztában voltak, sok-sok ideje fogyasztja a magyar társadalom is ezt a konyhakerti növényt, habár elég megosztó, jellegzetes íze miatt.

A növény fiatalabb formája a bébi spenót, amit az ültetés után 15-35 nappal szednek le, levelei lágyabbak és édesebb ízűek, mint az érett spenóté. A szára is lágyabb, így ideális salátákhoz. A spenót vélt előnyei közé tartozik a cukorbetegek vércukorszintjének optimalizálása, a rákos betegségek kockázatának csökkentése és a csontok egészségének megőrzése is.

A spenótban lévő fito-hatóanyagok jótékony hatással lehetnek a bőr, a haj és a körmök egészségére, hiszen a zöldség rengeteg ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz.

100 grammnyi mennyiségben 28,1 mg C-vitamint találunk, ami az ajánlott napi fogyasztási adag 34%-a. A mély zöld növény tartalmaz értékes vasat, káliumot, kalciumot, folsavat, foszfort, A-, B- és E-vitamint és magnéziumot is. Oda kell figyelni azonban a hő hatására történő bomlásra, hiszen a főzési módok megváltoztathatják a spenót tápanyagtartalmát.

spenót
Forrás: Getty Images

A zöld jóságnak nevezett spenót további hatásai:

  • Optimális vérnyomás. A magas káliumtartalmú ételek fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.
  • A szem és látás segítője. A spenótban sok a lutein, az az antioxidáns, amelyről köztudott, hogy véd az időskori szembetegségek, mint a makuladegeneráció és a szürkehályog ellen.
  • Kognitív képességek támogatása. A lutein és a B-vitaminok támogatják az idegrendszert.
  • Egészségesebb keringés és szív. A spenót kiváló vasforrás, amely segíti a hemoglobin készlet gyarapodását, ez a vér elem szállítja az oxigént a tüdőből a test többi részébe.
  • Előbbi miatt, a több oxigén késlelteti a fáradtságot, fáradékonyságot is.

A spenót ezek mellett némi fehérjét és sok rostot is tartalmaz. Utóbbi miatt túlzott mértékű fogyasztása puffadást, gázok képződését okozhatja az arra érzékenyebbeknél.

Forrás: Medical News Today

Borítókép forrása: Getty Images