Barion Pixel 5 étel a ráncos és a megereszkedett bőr ellen – van, amit mindennap érdemes enni – Coloré

5 étel a ráncos és a megereszkedett bőr ellen – van, amit mindennap érdemes enni

2024. 02. 04.

Ahogy Samantha Jones mondta a Szex és New Yorkban: a negyven az új harminc. És ehhez hozzá segíthetnek bizonyos ételek is.

Ha diétánk, illetve étrendünk tele van antioxidánsokkal, egészséges zsírokkal, vízzel és esszenciális tápanyagokkal, akkor a bőrünk megmutatja elismerését: ragyogó és fiatalos lesz. A bőr az első olyan szervünk, amelyen megjelennek a külső és belső hatások nyomai, akár pozitív, akár negatív dolgokról legyen szó. A szép bőr záloga a bőr belülről történő táplálása, erre az alapra jön rá a külső ápolás, a kozmetikumok.

Bizonyos ételek összetétele elősegíti a bőr fiatalodását, de természetesen a többi sejtre is épp olyan kedvezően hat, végső soron az egész testet revitalizálhatják, segíthetnek megőrizni a vitalitást 40 felett is.

Vízitorma

A vízitorma egy tápanyagban gazdag hidratáló leveles zöldség. Kiváló forrása a kalciumnak, káliumnak és mangánnak, gazdag A-, C-, K-, B-1 és B-2 vitaminokban. Nevezik belső bőrfertőtlenítőnek mivel méregtelenít, plusz fokozza az ásványi anyagok keringését és szállítását a test összes sejtjéhez. Antioxidáns tartalma segíthet hatástalanítani a káros szabadgyököket.

Kaliforniai paprika

A piros kaliforniai paprika egy antioxidánsokkal teli zöldség, magas C-vitamin tartalma önmagában is jó, de támogatja a kollagéntermelést is. Erős antioxidánsokat, úgynevezett karotinoidokat tartalmaz, ez adja élénk színét. Ezeknek gyulladáscsökkentő hatása is van, illetve védenek a káros környezeti hatásoktól, fokozzák a méregtelenítést.

Papaya

A papaya finom gyümölcs, és összetétele segíthet javítani a bőr szerkezetét, és minimalizálja a finom vonalak, ráncok megjelenése. Értékes forrása az A-, B-, C-, K- és E-vitaminnak, kalcium, kálium, magnézium és foszfor tartalma is kiváló.

étel, fiatalság
Forrás: Unsplash

Spenót

A spenót szuper hidratáló és tele van antioxidánsokkal. Ezek oxigénnel töltik fel az egész szervezetet. A spenót tele van vitaminokkal, emellett fantasztikus vas forrás. Feszesíti a bőrt, támogatja a kollagén képződését. A-vitamin tartalma a bőr mellett a hajnak is kedvez.

spenót
Forrás: Unsplash

Gránátalma

A gránátalma évszázadok óta gyógyító gyógynövényként ismert, értékes vegyületei miatt. Megvédheti szervezetünket a szabad gyökök által okozott károktól, és csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladások fokozatát. A gránátalma egy punikalagin nevű vegyületet tartalmaz, mely öregedésgátló, segíti a sejteknek megtartani a kollagént. Ez pedig nemcsak a bőrnek fontos, de a kötőszöveteknek, mozgásszervrendszernek is.

Forrás: Healthline

Borítókép forrása: Unsplash