Beköszöntött augusztus hava, amellyel együtt finomabbnál finomabb piros bogyós gyümölcsök érnek be a kertekben. A cseresznye, szeder és eper ízei gyakran teszik teljesebbé a nyarainkat reggelik és uzsonnák részeként, de nagyanyáinktól tanulva nem ritka, hogy lekvár formájában tesszük el őket későbbre… Kivéve, ha szívesebben élveznénk az ízüket frissítő koktélokban!
3. Strawberry Smash: ha az eper az igazi
Kiváló alkalmazkodó készségének köszönhetően a világ szinte összes táján termesztik, hazánk szinte összes területén megterem és nyáron alig tudunk betelni vele. Az eper nyersen, megcukrozva vagy tejszínhabbal tálalva nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence lehet nyaranta. Ugyan íze a fajtától függően változhat, de az érett szemek elképesztően édes és enyhén savanykás jegyekkel rendelkeznek.
E tulajdonságai miatt a bártenderek gyakran párosítják rummal, tequilával, vodkával és pezsgővel is, nem véletlen, hogy legtöbbször a daiquirik és mimózák apropóján találkozunk vele. (A recept @likeablecocktails TikTok felületéről származik.)
A Strawberry Smash kooktélhoz szükségünk lesz:
- 4 cl ginre
- 1,5 cl bodzalikőrre
- 1,5 cl cukorszirupra
- 3 cl citromlére
- 2 szem eperre
- 2-3 levélnyi bazsalikomra
- jégre
Helyezzük a megmosott epret és bazsalikomlevelet a shakerbe, majd egy mozsártörővel törjük össze! Adjuk hozzá a gint, a bodzalikőrt, a cukorszirupot és a citromlevet, majd jéggel együtt rázzuk össze és töltsük ki egy pohárba. Egészségünkre!
Borítókép forrása: Unsplash.com