A kesudió annak ellenére, hogy az olajos magvak közé tartozik, rendkívül alacsony zsírtartalommal bír. Igazi csodaszer, hiszen szépít, fogyaszt és még a szív egészségét is segít megőrizni.
A kesudió egyike a legfinomabb olajos magvaknak, sós és nyers formában is tökéletes, egészséges nassolni való. A legtöbben csak az élvezet miatt fogyasztjuk, ami teljesen érthető, ám számos olyan jótékony hatása van, ami miatt akkor is érdemes lenne beiktatni a napi étkezésekbe, ha rossz íze lenne.
A kesut a magok királynőjének is nevezik, s ugyan nekünk nehezen elképzelhető, de a brazilok szörpöt és lekvárt is készítenek belőle.
A kesudió öt jótékony hatása
1. Nem hizlal
Nem véletlenül kezdjük ezzel a sort. A fogyás, vagy a sok nehézség árán elért forma megtartása a legtöbb nőn esetében a mindennapi kihívások közé tartozik. Ha éppen diétázol, és már a fél karod is odaadnád egy kis nasiért, akkor ne sanyargasd magad tovább! A kesudió tökéletes választás a fogyókúra és a szigorú étrend mellett is, ugyanis a benne található jó koleszterinnek köszönhetően nem hizlal. Sokan attól félnek, hogy mivel olajosmagról van szó, magas a zsírtartalma, ezért súlygyarapodáshoz vezet, ám úgy tűnik a kesudió az a kivétel, ami erősíti a szabályt. Hiszen benne található a legkevesebb zsír, ezért nem szabad félni tőle.
2. Gyönyörűvé varázsolja a hajat és a bőrt
A második érv is igazán nyomós, ugyanis ki az, aki ne szeretné megőrizni bőre szépségét és haja selymességét? Gondoljunk csak bele, mennyit költünk egy hónapban a szépségápolási termékekre? Ugye, hogy még kimondani is sok? Sőt, azoknak a polcairól, akik mindenre odafigyelnek, soha nem hiányozhatnak a prémium minőségű szépségvitaminok sem. Ezek a készítmények is nagymértékben tartalmaznak rezet, úgy ahogy a kesudió is. A réz egy igen hasznos ásványi anyag, ugyanis ragyogóvá teszi a bőrt és csillogóvá, erőssé teszi a hajszálakat. Azoknak, akik ősszel hajhullással küzdenek, kihagyhatatlan ez a finom egészségbomba.
3. Segít megnyugodni egy stresszes nap után
A stressz sajnos minden probléma okozója. Igaz, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy stresszeljünk valami miatt, de nagyon fontos, hogy igyekezzünk minél ritkábban és kevesebb ideig aggódni. Sok esetben a sokat stresszelő embereknek alacsony a magnéziumszintjük. Ez nemcsak gyenge idegrendszerrel jár, de gyakran magával hozza a migrénes fejfájást és a magas vérnyomást is. Mivel a kesudiónak magas a magnézium tartalma, ezért érdemes a munkahelyi íróasztal fiókjában tartani egy zacskóval belőle. Magas vitamin- és nyomelem tartalma és hamar felszívódik, így egy stresszes meeting után sokkal jobban járunk vele, mint néhány szál cigarettával.
4. Vigyáz a szív egészségére
A szívünk egészségét egy életen át őrizzük. A kesudió pedig egy tökéletes segítség ebben. Ahogy már említettük, alacsony zsírtartalma miatt nem terheli a keringést, olajsav tartalma pedig óvja a szívet és az érrendszert.
5. Erősíti a csontokat
A csontok erősen tartása hatalmas feladat, hiszen felnőtt korban, az évek előre haladtával, egyre kevesebb kalcium található a csontokban. Ez pedig a legtöbb esetben csontritkuláshoz vezet. A kismamák is veszélyeztetettek, hiszen a bennük fejlődő magzat az anya szervezetéből szívja el a kalciumot, hogy a csontok tökéletesen kifejlődhessenek. Ezért nemcsak egy bizonyos kor fölött, de a várandósság alatt is kiemelten fontos a kalcium megfelelő pótlása. A már említett magnézium nélkül a kalcium sem szívódna fel a szervezetünkben, éppen ezért a természet úgy alkotta meg a kesudiót, hogy mindkettőből megfelelő mennyiséget tartalmazzon. A kalcium és magnézium kettőse segít erőssé tenni a csontokat.
Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix