Barion Pixel Nyolc dolog, amit mindenképp moss meg fogyasztás előtt – Coloré

Nyolc dolog, amit mindenképp moss meg fogyasztás előtt

2021. 04. 26.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mit kell és mit nem olyan fontos megtisztítani a konyhában.

A Reader’s Digest élelmiszeripari szakértőket kérdezett meg a témával kapcsolatban, íme a válaszaik arra a kérdésre, hogy mi az, amit mindenképp meg kell mosni, mielőtt elfogyasztjuk vagy alapanyagként felhasználjuk.

Mosás
Forrás: pexels.com

1. Avokádó – igazából bármilyen kérges gyümölcs

Minden olyat mossunk meg alaposan, aminek kérge van, még akkor is, ha azt nem fogjuk elfogyasztani. Ugyanis a gyümölcskéreg és -héj számos baktériumot, kórokozót és rovarirtószert hordozhat, és rengetegen megfogják a szállítás során. Ezenkívül tuti, hogy nem mi leszünk az elsők, akik a boltban hozzáérünk, úgyhogy érdemes erre odafigyelni.

2. Teljes kiőrlésű gabonák

Ugyan a gabonaféléket általában forró vízben főzzük, nem árt előtte egyszer átmosni őket. A rizshez, quinoához vagy árpához hasonló gabonákat szükséges egyszer hideg vízben átöblíteni a főzés előtt, hogy eltávolíthassuk belőlük az esetleges koszt és baktériumokat. Ez a módszer arra is jó, hogy puhább rizsünk legyen. A quinoamagoknak van egy természetes szaponinborítása, amitől keserűbb íze lesz, ezért sok gyártó már előre eltávolítja ezt a réteget a csomagolás előtt.

3. Görögdinnye

Ha lehet, kerüljük az előre felvágott dinnyét, és ha egészet veszünk, akkor is mossuk, dörzsöljük meg a külsejét, hiszen a késsel egy mozdulattal bevihetjük a gyümölcshúsba a héján lévő koszt és kórokozókat – különösképpen a szalmonellát és lisztériát.

4. Konzervbab

A babkonzervek leve tele van tartósítóval és sóval, így nem ajánlott rögtön belezuttyantani a serpenyőbe vagy lábasba, hanem csak egy tiszta vizes átöblítés után.

Konzerv
Forrás: pexels.com

5. Üdítősdobozok, üvegek

Nem tudhatjuk, hány helyen és kézen keresztül érkezik el hozzánk az a dobozos kóla, amit a sarki boltban vettünk ebéd után. Bár jólesik azonnal felszisszenteni, ne tegyük! A szánkhoz emelve közvetlenül bejuttatjuk azt a rengeteg, jobb esetben „csak” port, rosszabb esetben baktériumot a szervezetünkbe.

6. Kagyló

A kagyló fogyasztásra alkalmas része a héján belül van, így amikor azt próbáljuk kiszabadítani onnan, a kagylóhéjon található, nem kívánatos dolgokat könnyűszerrel a belsejébe juttatjuk, majd elfogyasztjuk. Így érdemes alaposan megsúrolni a külső részt, majd fél órára a hűtőbe rakni egy sós vízzel teli edényben. Főzés előtt pedig vegyük ki az edényből, öblítsük le újra folyóvízzel és készülhet az ebéd!

7. Petrezselyem

Az ezerféleképpen felhasználható petrezselyem a magyar konyhában sok fogásban előfordul, a köretektől elkezdve a főételeken át a levesekig. Mivel a legtöbb fűszernövény érzékeny a vízre és hamar elveszti állagát miatta, így egyiket sem szoktuk alaposabban megmosni. Egy szakértő azt ajánlja, hogy a petrezselyemcsokrot öblítsük át hideg vízzel, szárítsuk fel és nyomkodjunk meg óvatosan, majd papírtörlő között tároljuk a hűtőben – de ne túl sokáig!

8. Gomba

A gombák szivacsként szívják magukba a koszt, miközben nőnek, és ez az egyik oka annak, hogy jól meg kell tisztítani őket fogyasztás előtt. Ehhez töltsünk meg egy nagy edényt vízzel, tegyük bele őket és hagyjuk, hogy felemelkedjenek a víz tetejére. Mozgassuk meg néhányszor, hogy a kosz leülhessen az edény aljára. Egyes szakácsok szerint ettől az áztatástól csak felpuhulnak a gombák, ők a szennyeződést törölgetéssel távolítják el.

Forrás: https://www.rd.com/list/foods-to-wash-before-cooking/