Nyolc dolog, amit mindenképp moss meg fogyasztás előtt

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mit kell és mit nem olyan fontos megtisztítani a konyhában.

A Reader’s Digest élelmiszeripari szakértőket kérdezett meg a témával kapcsolatban, íme a válaszaik arra a kérdésre, hogy mi az, amit mindenképp meg kell mosni, mielőtt elfogyasztjuk vagy alapanyagként felhasználjuk.

Mosás
Forrás: pexels.com

1. Avokádó – igazából bármilyen kérges gyümölcs

Minden olyat mossunk meg alaposan, aminek kérge van, még akkor is, ha azt nem fogjuk elfogyasztani. Ugyanis a gyümölcskéreg és -héj számos baktériumot, kórokozót és rovarirtószert hordozhat, és rengetegen megfogják a szállítás során. Ezenkívül tuti, hogy nem mi leszünk az elsők, akik a boltban hozzáérünk, úgyhogy érdemes erre odafigyelni.

2. Teljes kiőrlésű gabonák

Ugyan a gabonaféléket általában forró vízben főzzük, nem árt előtte egyszer átmosni őket. A rizshez, quinoához vagy árpához hasonló gabonákat szükséges egyszer hideg vízben átöblíteni a főzés előtt, hogy eltávolíthassuk belőlük az esetleges koszt és baktériumokat. Ez a módszer arra is jó, hogy puhább rizsünk legyen. A quinoamagoknak van egy természetes szaponinborítása, amitől keserűbb íze lesz, ezért sok gyártó már előre eltávolítja ezt a réteget a csomagolás előtt.

3. Görögdinnye

Ha lehet, kerüljük az előre felvágott dinnyét, és ha egészet veszünk, akkor is mossuk, dörzsöljük meg a külsejét, hiszen a késsel egy mozdulattal bevihetjük a gyümölcshúsba a héján lévő koszt és kórokozókat – különösképpen a szalmonellát és lisztériát.

4. Konzervbab

A babkonzervek leve tele van tartósítóval és sóval, így nem ajánlott rögtön belezuttyantani a serpenyőbe vagy lábasba, hanem csak egy tiszta vizes átöblítés után.

Konzerv
Forrás: pexels.com

5. Üdítősdobozok, üvegek

Nem tudhatjuk, hány helyen és kézen keresztül érkezik el hozzánk az a dobozos kóla, amit a sarki boltban vettünk ebéd után. Bár jólesik azonnal felszisszenteni, ne tegyük! A szánkhoz emelve közvetlenül bejuttatjuk azt a rengeteg, jobb esetben „csak” port, rosszabb esetben baktériumot a szervezetünkbe.

6. Kagyló

A kagyló fogyasztásra alkalmas része a héján belül van, így amikor azt próbáljuk kiszabadítani onnan, a kagylóhéjon található, nem kívánatos dolgokat könnyűszerrel a belsejébe juttatjuk, majd elfogyasztjuk. Így érdemes alaposan megsúrolni a külső részt, majd fél órára a hűtőbe rakni egy sós vízzel teli edényben. Főzés előtt pedig vegyük ki az edényből, öblítsük le újra folyóvízzel és készülhet az ebéd!

7. Petrezselyem

Az ezerféleképpen felhasználható petrezselyem a magyar konyhában sok fogásban előfordul, a köretektől elkezdve a főételeken át a levesekig. Mivel a legtöbb fűszernövény érzékeny a vízre és hamar elveszti állagát miatta, így egyiket sem szoktuk alaposabban megmosni. Egy szakértő azt ajánlja, hogy a petrezselyemcsokrot öblítsük át hideg vízzel, szárítsuk fel és nyomkodjunk meg óvatosan, majd papírtörlő között tároljuk a hűtőben – de ne túl sokáig!

8. Gomba

A gombák szivacsként szívják magukba a koszt, miközben nőnek, és ez az egyik oka annak, hogy jól meg kell tisztítani őket fogyasztás előtt. Ehhez töltsünk meg egy nagy edényt vízzel, tegyük bele őket és hagyjuk, hogy felemelkedjenek a víz tetejére. Mozgassuk meg néhányszor, hogy a kosz leülhessen az edény aljára. Egyes szakácsok szerint ettől az áztatástól csak felpuhulnak a gombák, ők a szennyeződést törölgetéssel távolítják el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) diasora pedig itt található azzal kapcsolatban, hogy hogyan maradhatnak biztonságosak az ételeink, vagyis hogyan kerüljünk el az idő előtti romlást vagy épp ételmérgezést.

Forrás: https://www.rd.com/list/foods-to-wash-before-cooking/

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lehullt a lepel Jennifer Aniston szépségápolási titkairól