Barion Pixel Ezeket biztos nem tudtad a mozzarelláról! – Coloré

Ezeket biztos nem tudtad a mozzarelláról!

2022. 07. 16.

A mozzarella senki számára nem ismeretlen. Sajtféle, kellemesen puha, lében tároljuk, van belőle kicsi- és nagy golyó. Kevesen tudják azonban, hogy hogyan készül, hogyan éri el a kapott állagot és hogy milyen ételekben használható igazán. Ezeknek jártunk utána.

A mozzarella sok más sajthoz hasonlóan Olaszországból indult világot meghódító útjára. Ma már olyannyira elterjedt, hogy szinte mindenhol megtalálható, különböző formában és különböző tejfélékből. Ugyan gyakran használjuk, mégis alig tudunk róla valamit, pedig Magyarországon is gyártják, nem is akármilyen minőségben!

Mit jelent a mozzarella?

A név a olasz ,,mozzare” szóból jön, melynek jelentése: vágni. Ennek oka, hogy a sajtot úgy készítik, hogy a vékonyra szeletelt sajtszalagokat gyúrják össze. A mozzarét először a 16. századi pápa, Bartolomeo Scappi szakácsa használta. Mindennek ellenére már a 12. században is létezett; akkoriban még mozzának nevezték.

Hogyan készül?

Ehhez a sajthoz a pasztőrözött tejet 34-36 fokosra melegítik, és olyan enzimeket- illetve baktériumkultúrát adnak hozzá, amitől hamar megalvad. Ezt az alvadékot apróra vágják, leválasztják a savót, és ebből lesz a gomolya, ami nemcsak önmagában sajt, hanem a mozzarella alapanyaga is. Ezt egy gyúró- és szálazó gép 85-fokos vízben megdagasztja, majd egy sóoldatban hagyják lehűlni és végül egy formázóhenger segítségével megfelelő méretűre és formájúra alakítják. Csomagoláskor a kész sajtot vízzel töltik fel, így őrizve meg frissességét és állagát.

A szarvasi gyárban a mozzarellakészítés folyamatának vége felé / Kép forrása: Borsmenta
A szarvasi gyárban a mozzarellakészítés folyamatának vége felé / Kép forrása: Borsmenta

Mihez használjuk?

Nem mindenki tudja, de ez a sajtféle adja a pizza alapját, ugyanis a pizza tetején elterülő fehér részt teljes egészében a mozzarellának köszönhetjük. Ezen felül lehet enni magában vagy akár kenyér és zöldségek mellé, de Caprese salátában is nélkülözhetetlen finomság. Mivel íze minimális, különböző fűszerekkel vagy akár fokhagymával is kombinálható.

Szívesen olvasnál még a mozzarelláról?

A Borsmenta gyűjtéséből olvashatsz a bivalytejből készült mozzarelláról, ahogy az is kiderül, hogy mennyi idő kell ennek a sajtfélének ahhoz, hogy a tejből harapható finomság legyen belőle, továbbá egy isteni Caprese saláta receptjét is megtalálod!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix