Barion Pixel Tényleg léteznek negatív kalóriák? – Íme a válasz a diétázók nagy kérdésére – Coloré

Tényleg léteznek negatív kalóriák? – Íme a válasz a diétázók nagy kérdésére

2022. 05. 01.

Az tény, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyekből szinte korlátlanul fogyaszthatunk. De vajon valóban léteznek negatív kalóriás ételek, amelyek feldolgozása a szervezet részéről több energiát igényel, mint amennyit az tartalmaz?

A negatív kalóriákon alapuló étrend fogalma az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásán alapul. Nem véletlen, hogy a téma felkelti minden diétázó és fogyni vágyó érdeklődését, hiszen, ha léteznek ilyen élelmiszerek, azokat mindenképp be akarjuk építeni a fogyókúránkba. Negatív kalóriás élelmiszereknek általában a zöldségeket és gyümölcsöket tartják, például a zellert, spárgát, citromot vagy az uborkát, amelyeknek nagy része víz és rost. Vajon valóban igaz lehet, hogy ezekből többet eszünk, annál többet fogyunk?

Mítosz vagy valóság?

Fogyni köztudottan akkor lehet, ha kalóriadeficit van. Ennek megfelelően, a negatív kalóriás ételek titka abban rejlik, hogy a testünk az elfogyasztásuk és megemésztésük közben több kalóriát éget el, mint amennyit ezek az ételek tartalmaznak. De valóban lennének ilyen élelmiszerek? Ne legyenek illúzióink! A tudomány a rendkívül alacsony energiatartalmú ételeket elismeri, de a negatív kalóriás kategóriát elutasítja.

negatív kalória
Kép forrása: Pexels

A zöldségfélék és gyümölcsök joggal sorolhatók a minimális kalóriatartalmú ételek közé, azonban nulla kalóriásnak nem nevezhetőek. Kutatások szerint az alacsony kalóriatartalmú ételek feldolgozásához kevesebb energiát is éget el a szervezet, de ettől függetlenül ezek az élelmiszerek akkor is hatékonyan segítik a fogyást, ha nem negatív kalóriásak. 

Ha léteznének ilyen ételek, akkor valószínűleg sokan tudnának gyors tempóban, hirtelen fogyni, ami egyrészt nem javasolt, mert nem egészséges, másrészt pedig mindenféle tápanyagra szüksége van a szervezetnek, így az egyoldalú alacsony kalóriabevitel rövid időn belül komoly tápanyaghiányt és azzal járó egészségügyi problémákat okozna. Azaz az ún. negatív kalóriás vagy bármely egyoldalú diéta többet árt, mint használ.

Borítókép forrása: Pexels