Vajon léteznek-e olyan élelmiszerek, melyek „jobbak”, mint a többi?
Ha csak egy kicsit is érdekelnek minket a táplálkozás és az életmód témák, vagy odafigyeltünk biológia órán, akkor tudjuk, hogy testünk egészségéhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Utóbbinak pedig az az alapvető követelménye, hogy minden, a szervezetünk számára fontos tápanyagból megfelelő mennyiséget fogyasszunk el, hiszen a nagyon jól összerakott szervrendszereink csak így tudják feladataikat ellátni – és minket pedig egészségesen tartani. A kiegyensúlyozott étrend tehát változatos, van benne elegendő makrotápanyag (vagyis fehérje, szénhidrát, zsír), illetve rostok, vitaminok és egyéb nyalánkságok. Sokszor nehéznek tűnhet fenntartani ezt a változatosságot, talán ennek tudható be, hogy az elmúlt években terjedt el a „superfood” vagyis szuperélelmiszer kifejezés, ami nem tudományos szakszó, hanem nagyrészt egy marketingfogás, de valamennyi alapja azért van.
Szuperélelmiszereknek azokat nevezzük, melyek kiemelkedően táplálóak és nagyon egészségesek, az átlagosnál sokkal többfajta tápanyagot tartalmaznak, esetleg még gyógyító hatással is bírnak, emiatt igencsak ajánlott a fogyasztásuk. Bár nagyon jó lenne elhinni, hogy léteznek „tökéletes” élelmiszerek, melyek minden gondunkra megoldást jelentenek, de sajnos nincsenek. Vannak azonban olyanok, amelyek kiemelkednek a többi közül tápanyagtartalmuknak, illetve annak köszönhetően, hogy akár betegségek megelőzésében is segíthet rendszeres fogyasztásuk. Az Everyday Health angol nyelvű cikke összegyűjtött számos szuperélelmiszer-címkével felruházott ételt, lássuk, melyek is ezek!
Avokádó
Néhány éve az Instagramon mindenki avokádókrémes pirítóst reggelizett, aztán pár hónap alatt alábbhagyott a (posztolási) lelkesedés. Remélhetőleg azonban még mindig sűrűn fogyasztják, hiszen az avokádó magnéziumot, rostokat, többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek a szívre, a vérnyomásra és vércukorszintre vannak jó hatással, bizonyítottan csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.
Gránátalma
A legtöbb egzotikus gyümölcs, így például a gránátalma is megkapta a szuper jelzőt, mivel az avokádóhoz hasonlóan védi a szívünket és az ereinket. Pluszban pedig remek afrodiziákum is!
Bogyós gyümölcsök
A kék áfonya ott szerepel minden szuperélelmiszeres lista elején, de más, frissen fogyasztott bogyós gyümölcsök – mint például a vörösáfonya, a szeder, az eper vagy a málna – is megtalálhatóak ott, mivel alacsony kalóriatartalmuk miatt sokan szeretik őket nassolni. Ami pedig még jobb, hogy tele vannak antioxidánsokkal, vagyis olyan anyagokkal, melyek késleltetik az oxidációt a szervezetben – ezzel pedig a rákos megbetegedéseket okozó ún. szabadgyökök ellen veszik fel a harcot.
Brokkoli
Sok gyerek (és felnőtt) mumusa a spenót és a sóska mellett a brokkoli, pedig nagy kár lenne kihagyni az étrendünkből, mert csökkenti a rák és a stroke kockázatát. A brokkoli (és a kelbimbó, káposzta, karfiol) olyan keresztesvirágú zöldség, mely magas rosttartalma mellett növeli a teltségérzetet, ezáltal később leszünk éhesek tőle – ami bizony elég jó segítség például a fogyókúrában. Ezek a zöldségek glükozinolátnak nevezett vegyületeket tartalmaznak, amik a beleink egészséges baktérium-egyensúlyát hivatottak fenntartani.
Tengeri herkentyűk
A halakban található Omega3-zsírsav segíti a véráramlást és csökkentheti számos betegség kialakulásának esélyét, valamint tudjuk azt is, hogy a halfogyasztás sokkal egészségesebb, mint a vörös húsoké.
Hagyma, fokhagyma
Nem randiképes élelmiszerek, és nem is a legjobb ötlet mondjuk reggelire fogyasztani őket, de a hagymafélék családjába tartozó zöldségeknek antibakteriális és vírusölő hatásuk van. Ezen kívül pedig azoknak, akik cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel vagy magas vérnyomással küzdenek, nagy segítségükre lehet a fokhagyma.
Csonthéjasok és magok
Az életmódszakértők évtizedek óta hangoztatják a diófélék és a magok áldásos hatásait, nem véletlenül, hiszen tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A mandula a szívegészséget javítja, a kesudió a koncentrációt, a paradió (brazil dió) a rák kialakulását csökkentheti, a lenmag, chia mag pedig az emésztésben segít. Nem véletlen a diákcsemege elnevezés sem, hiszen az ilyen csomagokban található élelmiszerek segíthetik a tanulást és a memorizálást.
Ősi gabonák
… vagyis azok a gabonafélék, melyeket nagy eséllyel őseink is fogyasztottak annak idején, ide tartozik a törökbúza, a köles, a hajdina, a tönkölybúza és a quinoa is. Ezek azért egészségesebbek, mint a mai gabonafélék, mert bár alacsonyabb a terméshozamuk, magasabb az aminosav és fehérjetartalmuk és lassabban bomlanak le, ezért hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.
Édesburgonya
A gluténmentes diétát folytatók kedvence lehet ez a zöldség, ami akár hosszú hónapokig is eláll nyersen, ha helyesen tároljuk. Könnyű termeszteni, egészséges szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztásával megelőzhető a diabétesz, az elhízás, és más, gyulladásos betegségek.
Hüvelyesek
A növényi alapú fehérjék legfőbb forrásai a hüvelyesek, vagyis a bab, a borsó, a lencse és társaik, emellett pedig a koleszterintszint csökkentéséhez is bőven hozzájárulnak, ami fontos a szívbetegségek megelőzésében – főleg akkor, ha már elhagytuk a huszas éveinket. Fogyasztásukkal egyedül azért kell néha vigyázni, mert olykor kellemetlen puffadást is okozhatnak rosttartalmuknál fogva.