Barion Pixel Minden, amit tudni akartál a kakiról! – Coloré

Minden, amit tudni akartál a kakiról!

2023. 01. 11.

A kaki gyümölcsnévként is szépen beépült a nyelvbe, ám datolyaszilvaként is emlegetik. Bár évek óta megtalálható a boltokban, sokan a mai napig ismeretlenként tekintenek rá, pedig érdemes kipróbálni, mert egészséges és finom is!

A kakinak több ismert neve van: kakiszilva, datolyaszilva, de a persimon elnevezés is gyakran használatos. Délkelet-Ázsiában őshonos, de minden szubtrópusi helyen életképes, így Amerikában is. Napfényigényes növény, de a telet is bírja: -20 fokban sem fagy el. Nincsenek nagyobb igényei, mint bármely más gyümölcsfának: a talaj megfelelő tápoldatozásával és a fa szezonális permetezésével bőven teremnek a gyümölcsök.

Ilyen a kaki

A gyümölcse nagyjából teniszlabda nagyságú, de ennél nagyobbra is nőhet. Termései átlagosan 40-50 dekásak. Ősszel érik be, és narancssárgás-pirosas színével szép dísze az őszi kertnek. A héj színéből következtethetünk arra, hogy mennyire van megérve: ha szép, sötétnarancssárga, már-már pirosba nyúló színe van, biztosak lehetünk benne, hogy érett darabbal van dolgunk. Íze leginkább a sárgabarackéra hasonlít, ám textúrájában az almát juttathatja eszünkbe, mert nem olyan puha, mint a barack.

A kaki csersavakban gazdag, így a gyógyászatban is használják
A kaki csersavakban gazdag, így a gyógyászatban is használják / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A legtöbb gyümölccsel ellentétben nincsen magja, bár vannak olyan darabok, amik magot növesztenek, melyeket elültetve mi is kísérletezhetünk a kaki termesztésével.

A kaki gazdag A- és C-vitaminban, de a kevésé ismert P-vitamin is megtalálható benne! Ez a típus segít a C-vitaminnak felszívódni a szervezetben, és a hajszálereinkre is jó hatással van! B1- és B2-és E-vitamin tartalma is magas, amivel hozzájárul a szívünk és az idegeink egészségéhez.

Ezen túl ásványi anyagokban is gazdag gyümölcs, magnéziumban, jódban és káliumban kifejezetten bővelkedik, de foszfor-, kalcium- és vastartalma sem elhanyagolható.

Csersavtartalma igen magas, de csakis az éretlen, savanyú gyümölcsben számottevő. Ezt a gyógyászatban régebben kígyómarásra és vérzés csillapítására használták. Ma már vérnyomáscsökkentőkbe tesznek hasznos elemeiből, de emésztési problémákra is javasolják, illetve köhögés esetén is, de a gyulladáscsökkentő szerepét sem kérdőjelezik meg.

A kaki felhasználása a gasztronómiában

Édességének köszönhetően nagyon is eteti magát. Régebben ezt a tulajdonságát a cukor helyettesítésére használták fel, és aszalt kakiszilvát tettek az édesítendő ételekbe. Akárcsak bármely más gyümölcsből, ebből is kiváló lekvár, illetve likőr készíthető.

Salátákban is helyettesít bármely édes gyümölcsöt, de sült húsokhoz édes szószt is készíthetünk belőle, ami egy kis chilivel kiegészítve rendkívül pikáns finomság.

Isteni finom süteményekbe, például muffinba belesütve, de puding és pohárdesszert formájában is ínycsiklandó csemege.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix