Ezek a legfontosabb őszi kerti munkák a veteményesben és a gyümölcsösben

2022. 10. 26.

Talán nem is gondolnád – főleg, ha új vagy a kertészkedésben –, hogy mennyi munkát kell elvégezni ősszel a kertben, hogy tavasszal a lehető legjobb állapotban legyenek a növényeid.

Megérkezett az ősz, lassan elszáradnak a virágok, elsárgulnak a fák levelei. De hiába tér aludni a természet télire, attól még ilyenkor ezekben a hónapokban is rengeteg kerti munka vár ránk, ha azt szeretnék, hogy tavasszal ismét a teljes pompájukban nyíljanak a virágok és “éljen” a kertünk.

Összeszedtük azokat az őszi kerti munkákat, amiket mindenképpen érdemes még beiktatni a következő hetekben a veteményesben és a gyümölcsösben.

A legalapvetőbb: a gyomtalanítás

Az olyan gyomnövények, mint a bogáncs és a rákfű, a nyár végén és ősszel vetik el a magjaikat, ezért ilyenkor még fontosabbá válik a gyomlálás, mivel egy kifejlett gyomnövény több száz, ha nem több ezer magot termelhet, amelyek a következő évben gyommá nőnek. Ha a talaj kemény és száraz, néhány órával előtte öntözd meg, hogy fellazítsd és megkönnyítsd az irtást.

Az egyik legfontosabb kerti munka: az ültetés

Talán meglepő, de az ősz nagyszerű időszak az ültetésre, és egybeesik a kertészeti központok tél előtti utolsó növénykészletének értékesítésével is. Keress a tavasszal virágzó hagymákat, évelőket, fákat és cserjéket, és ásd el őket minél előbb, mivel a talaj elég meleg ahhoz, hogy a gyökerek a kemény fagyokig növekedhessenek. Az őszi záporok általában bőségesek, de azért szükség lehet plusz öntözésre is.

Kerti munka
Ültetés / Forrás: Shutterstock

Van szőlőd? Jöhet a metszőolló!

A szőlő leveleinek visszavágása távol tartja az áttelelő kártevőket. Távolítsd el az elhalt, sérült, beteg vagy összegabalyodott szárakat. Ne rángasd: ehelyett egyenként metssz meg egy-egy szárrészt, amíg ki nem vágsz mindent, amit el szeretnél távolítani.

De várj a virágzó cserjékkel és gyümölcsfákkal

Az őszi metszés gyengíti a virágzó cserjéket, ezért várd meg, még a fák és cserjék teljesen el nem alszanak, és metszd meg, miután az összes levél lehullott. Ez segít ezeknek a növényeknek több virágot és gyümölcsöt teremni a következő tavasszal.

Rendezd a zöldségágyásokat

A beteg növényeket el kell távolítani, és a szemetesbe kell dobni, soha ne a komposztba tedd. TEzek ugyanis betegségeket okozhatnak, és vonzzák a rovarokat. Vágd le a babot és a borsót a talaj szintjére, de hagyd a gyökereit a talajban.

Használd a leveleket

Ne dobd ki az összegyűjtött leveleket! Természetes talajtakaró a kertben és kiváló talajtápláló forrás. Gereblyézd fel őket a pázsitra, futtasd át rajtuk többször a fűnyírót, majd gereblyézd vissza az évelő- és cserjeágyásokba. Ez nagyszerű őszi és téli talajtakarást biztosít. Ezenkívül hagyhatsz néhány halom levelet távolabbi helyeken, amelyek menedéket nyújtanak az áttelelő jótékony rovaroknak és vadon élő állatoknak.

Milyen növények maradhatnak a kertben?

Az enyhe fagyokat kibírja néhány növény, vagyis 0 és -2 Celsius fok között a földben maradhat a cékla, a sárgarépa, a paszternák, a saláta, a mángold, a borsó, a kínai kel, az endívia, a radicchio, a karfiol, a petrezselyem és a zeller.

A szívósabb növények, mint a spenót, a fokhagyma, a póréhagyma, a rebarbara, a kárórépa, a brokkoli, a karalábé, a kelkáposzta, a káposzta, a cikória, a kelbimbó, a rukkola, a fava bab, a retek, a borsó és a fehérrépa -2 fok alatt is kint maradhatnak. A hideg időjárás nem pusztítja el ezeket a növényeket, csak lassítja a növekedésüket.

Amire még érdemes figyelned

Zárd el a vizet a tömlőben, mert a benne levő víz megfagyhat. A szivattyúkat és a szökőkutakat el kell távolítani, meg kell tisztítani és le kell üríteni tárolás előtt.

Téli tárolás előtt tisztítsd meg a kerti szerszámokat. Vidd be kerámia- és agyagedényeket, mert fagyponton megrepedhetnek, eltörhetnek.

Hagyhatsz valamit a madaraknak is télire, hogy könnyebben találjanak élelmet maguknak. A magfejek és a bogyók jó táplálék forrás a számukra a hideg időkben, ezért nem baj, ha fent hagysz néhány szemet belőlük. A madarak kedvencei közé tartozik a törpeberkenye, az alma, a fanyarka, a kasvirág, a napraforgó, a kúpvirág, a varjúháj és a ördögszem magfejei.

Kerti munka
Forrás: Shutterstock

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: House & Home, Almanac