Barion Pixel Mikrozöldek: így termeszd őket otthon! – Coloré

Mikrozöldek: így termeszd őket otthon!

2024. 10. 11.

A mikrozöldek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egészségtudatos életmód követői körében, és nem véletlenül! Ezek az apró, tápanyagban gazdag növények nemcsak az ételek ízvilágát és megjelenését dobják fel, de a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén rendkívül egészségesek is. Ezek a csírák a hipermarketekben is elérhetőek, viszont otthon is termeszthetjük őket, ráadásul sokkal olcsóbban!

mikrozöld
fotó: Gettyimages

Mi is az a mikrozöld?

A mikrozöldek a növények fiatal hajtásai, amelyek a mag kicsírázása után néhány nappal szüretelhetők. Bár hasonlítanak a csírákra, ezek már kifejlődött levelekkel rendelkeznek, és gazdagabb ízvilágot nyújtanak. A legnépszerűbb mikrozöldek közé tartozik a retek, a napraforgó, a borsó, a mustár és a brokkoli. Ezek a növények kis helyen is könnyedén nevelhetők, és alig néhány hét alatt kész termést hoznak.

mikrozöld
fotó: Gettyimages

Miért érdemes mikrozöldeket termeszteni?

A mikrozöldek igazi vitaminbombák! Egyes tanulmányok szerint akár 40-szer több tápanyagot is tartalmazhatnak, mint a kifejlett növények. Még akkor is könnyen termesztheted őket, ha nincs kerted! Csak egy kis tálca, föld, víz és magok kellenek hozzá. A mikrozöldek már 7-14 nap alatt készen állnak a betakarításra, így gyorsan élvezheted a friss, házi termesztésű növényeket. Ezek az apró növények nemcsak színükkel, de ízvilágukkal is feldobják az ételeket. Salátákhoz, szendvicsekhez vagy akár levesekhez is hozzáadhatod őket.

mikrozöld
fotó: Gettyimages

Hogyan kezdj hozzá?

1. Válaszd ki a megfelelő magokat!
A mikrozöldek termesztéséhez a legjobb, ha bio magokat vásárolsz, hogy elkerüld a vegyszermaradványokat. A retek, a napraforgó és a borsó könnyen termeszthetőek kezdők számára is.

2. Készíts elő egy tálcát!
Használj egy sekély tálcát, amelynek az alján apró lyukak vannak a vízelvezetéshez. Töltsd meg jó minőségű virágfölddel, majd egyengesd el a felületét.

3. Vesd el a magokat!
Szórd el a magokat a föld tetejére egyenletesen, és enyhén nyomkodd le őket. Ezután permetezz rájuk egy kevés vizet, hogy nedvesek maradjanak.

4. Tartsd nedvesen és világos helyen!
A tálcát helyezd világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre. Naponta permetezd meg vízzel, hogy a talaj nedves maradjon, de ne ázzon el.

5. Szüretelj 7-14 nap múlva!
Amikor a hajtások elérik a 3-4 centiméteres magasságot, levághatod őket egy éles ollóval. Alaposan öblítsd le, és már fogyaszthatod is!

Tippek a sikeres termesztéshez

  • Forgasd a tálcát: Mivel a mikrozöldek a fény felé nőnek, érdemes naponta megforgatni a tálcát, hogy egyenletesen fejlődjenek.
  • Ne használd fel az összes magot egyszerre: Ha folyamatosan szeretnél friss mikrozöldeket fogyasztani, érdemes több adagban elvetni a magokat, 2-3 napos eltéréssel.
mikrozöld
fotó: Gettyimages

Hogyan használhatod fel a mikrozöldeket?

A mikrozöldek sokféleképpen felhasználhatók a konyhában. Adhatod őket salátákhoz, turmixokhoz, szendvicsekhez, de akár dekorációként is jól mutatnak a tányéron. Ízviláguk változatos: a mustár például csípős, míg a napraforgó enyhén édes, így különböző ételekhez is jól illenek.