Barion Pixel A veganuár slágere, avagy zöldségkrémekből sosem elég – ezt kend a kenyérre vaj helyett (x) – Coloré

A veganuár slágere, avagy zöldségkrémekből sosem elég – ezt kend a kenyérre vaj helyett (x)

2024. 02. 05.

A veganuárnak ugyan meg vannak számlálva a napjai, de az nem azt jelenti, hogy február elsejétől el kellene felejteni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Sőt! Annak érdekében, hogy megőrizzük az év eleji lendületet, mutatjuk, hogy melyek azok a zöldségkrémek, amikre egész évben rá lehet kattanni.

A veganuár, azaz a vega vagy vegán január kipróbálása az egyik legjobb évindító a szervezetünk számára, főleg a gyomrot nem kímélő nehéz ünnepi menük után. Azoknak is érdemes tenni egy próbát akik azt vallják, hogy húst hússal esznek és nem tudnak jóllakni a zöldségekkel. Nem is kell! A veganuár nem azt jelenti, hogy egész nap nyers répát vagy uborkát majszolunk és közben próbáljuk nem meghallani az üvöltő gyomorkorgást. Ellenkezőleg, a veganuár megmutatja, hogy bizony-bizony hús és néha tejtermék nélkül is lehet finom, ízletes, tápláló és egészséges ételeket fogyasztani. De akár az év eleji „idén lefogyok” felkiáltás megvalósításában is segítenek.

A veganuár egyértelmű slágertermékei a zöldségkrémek, amik reggelire tízóraira, és vacsira is tökéletes alternatívái lehetnek a margarinnak és egyéb vaj esetleg sajtkrémeknek. Amellett, hogy változatosak tökéletes vitaminforrások és nem mellesleg annyira finomak, hogy az év minden reggelén csak ezek közül akarunk majd válogatni. Mutatjuk is a mi kedvenceinket.

Padlizsánkrém: A padlizsánkrém talán a legismertebb zöldségkrém, hiszen elkészítése egyszerű és elronthatatlan. A sült padlizsánt csak be kell dobni a mixerbe és ízlés szerint ízesíteni. Hagyma, fokhagyma, só, bors mindenképpen menjen bele az íze miatt, de fel lehet turbózni egy kis veganézzel (vegán majonéz) sült paradicsommal, sült paprikával esetleg sült cukkínivel is, így egy igazán izgalmas pikáns Toszkán ízilágot kapunk.

Zakuszka: A zakuszkának számtalan fajtája van, akár a már említett padlizsánból is remek zakuszka krémet lehet készíteni és a paprika zakuszkát másnéven ajvárt is igencsak megemlegetik az ízlelőbimbóink. Ám mi most kimondottan a babos változatra szeretnénk felhívni a figyelmet. Annak ellenére, hogy a hüvelyesek tele vannak fehérjével,  jó zsírokkal és antioxidánssal sajnos még mindig nem fogyasztunk belőlük eleget. Egy babos zöldségkrém a legjobb választás ha szeretnénk barátságot kötni velük és beépíteni őket a mindennapi étkezéseinkbe. Természetesen a főtt babból készült pürét ízlés szerint ízesíthetjük, fűszerekkel és további zöldségekkel, hiszen a veganuárnak valahol a kísérletezés is a lényege. Hagyma, fokhagyma és frissen őrölt bors mindenképpen kerüljön bele.

Humuszok: A klasszikus csicseriborsó humusz jó sok tahinivel (szezámmag püré) és pirított csicseriborsóval, zöldségnyársakkal akár magában is tökéletes, de egy szelet friss belül puha kívül ropogós kenyérnek is a méltó koronája. A csicseris változat mellett a vöröslencse humuszt is érdemes kipróbálni, már csak azért is, hogy a lencse meghozza a szerencsénket az évben. Ki mondta, hogy január elsején lehet csak lencsével magunkhoz hívni a pénzünket? Ugye, hogy senki! Éppen ezért a veganuár senkinél sem telhet el egy kiadós vöröslencse humusz nélkül, ami ráadásul pofonegyszerű és brutálisan finom is. Nem kell hozzá semmi más, csak főtt vöröslencse, vegaföl (vegán tejföl) fokhagyma, tahini, két evőkanál citromlé, só és bors.

Aki nem rajong a lencséért de már unja a klasszikus humuszt az dobjon a mixerbe egy nagyobb fej főtt céklát, ugyanis a céklás humusz nem csak csodaszép de finom, egészséges és igazi energiabomba is.

Gombakrém: A gomba rajongóknak biztos, hogy ez lesz a kedvence. A fokhagymával vajon párolt, friss zöldfűszerekkel megbolondított szarvas vagy rókagomba kevés kesudióval vagy egy pici kókusztejszínnel turmixolva egy igazi ízorgia a ropogós pirítóson.

Avokádókrém: A guaqamole egy igazi szuperfood, ugyanis tele van jó zsírsavakkal, fehérjével, rostokkal. Éppen ezért hosszú időre képes eltelíteni és feltölteni energiával. Pirítóssal vagy egy szelet puffasztott csicseriborsóval is isteni, a kukorica nachosról nem is beszélve.

Peacamole: Ha már zöldségkrémek akkor a guaqamole után muszáj megemlíteni a peacamolet, azaz a zöldborsó krémet. Zseniálisan illik hozzá a lime és a fokhagyma valamint a keleti fűszerek, amilyen egészséges olyan addiktív is, az elkészítése pedig pofonegyszerű. Elég egy jó minőségű konzerv zöldborsót bedobni a mixerbe és ízesíteni az említett fűszerekkel.

Mogyoró, mandula és egyéb magvajak: A zöldségek mellett meg kell említeni a magvajakat is, amik akár a zöldségkrémekhez hozzáadva is szuperek, de egy lágyan kenhető mogyoróvaj áfonyaszemekkel megspékelve a legjobb feltét egy szelet édes kalácson.

A zöldségkrémek nem csak azért tökéletes vaj helyettesítők mert finomak, hanem azért is mert sokkal egészségesebbek és táplálóbbak a szervezet számára. A téli hónapokban pedig kimondottan fontos figyelni a megfelelő vitaminbevitelre. Abban az esetben ha bátortalanok vagyunk nekiállni az otthoni zakuszka, humusz, vagy paradicsomos padlizsánkrém készítéséhez szerencsére már készen meg megtaláljuk őket, érdemes nyitott szemmel járni és bátran kipróbálni a drogériák kínálatát.

Borítókép forrása: dm