Barion Pixel Szerdán ne hagyjuk otthon a kabátot! – Coloré

Szerdán ne hagyjuk otthon a kabátot!

2022. 04. 26.

Ugyan már bontogatja szirmait a tavasz, néha emlékeztet rá az időjárás, hogy nemrég jöttünk ki a télből, úgyhogy ne akasszuk még vállfára a kabátot!

Szerdán északnyugat felől egy hidegfront érkezik térségünkbe, melynek hatására megnövekszik a felhőzet és csapadék is érkezik.

A hűvösebb idő már a reggeli órákban eléri térségünket. Országszerte megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon valamint a középső tájakon záporok, zivatarok kialakulása várható.

Napközben már sokfelé számítani kell lokális csapadékra; a legintenzívebb zivatarok a Tiszántúlon, azon belül – a Süssfelnap időjárás előrejelző oldal jóslatai szerint – is Békés megyében alakulhatnak ki.

A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél kísérheti. A hidegfront helyenként több, mint 10 fokos lehűlést hoz. A csúcshőmérséklet értéke szerdán a front által érintett Dunántúlon mindössze 10-12 fok körül alakul. A keleti tájakon továbbra is 20 fokot mérhetünk.

Kapucnis kabát lesz a legjobb barátunk szerdán
Kapucnis kabát lesz a legjobb barátunk szerdán / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az északnyugati irányúra forduló szél a Dunántúlon megerősödik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. Zivatarok környezetében szintén számítani kell erős, olykor viharos széllökésekre.

Orvosmeteorológiai helyzetkép

A hidegfrontnak köszönhetően fokozódnak a görcsös panaszok. Gyakoribbá válhat a fejfájás, továbbá izom- és hasi görcsök is előfordulhatnak. A változékony időben vérnyomás-ingadozás is felléphet. A zivatarok miatt fülledté válik a levegő, ez pedig az asztmásokat és a szívbetegeket viseli meg leginkább. A pollenszint magas, az allergiások körében intenzív tünetek mutatkozhatnak.