Nagy részüket tudjuk, de nem árt néha átismételni, hogy melyik élelmiszer meddig áll el a hűtőnkben.
Nemcsak az egészségünk megőrzése és a gyomorrontás vagy ételmérgezés elkerülése érdekében fontos odafigyelni arra, hogy mely élelmiszert meddig lehet elfogyasztani. Azért is lényeges tisztában lenni a tartósságukkal, mert így elkerülhető a pazarlás, ha előregondolkodunk, akkor a felesleg nem végzi a kukában, és ezzel máris tettünk egy kicsit a Földünkért a környezettudatosság jegyében.
Bár sok élelmiszeren fel van tüntetve a szavatossági idő (tejtermékek, előrecsomagolt ételek, innivalók), néha van, hogy nem vagyunk biztosak benne, megehetjük-e még.
Húsfélék
A Foodysafety.gov ajánlása szerint az alábbiakra kell odafigyelnünk a az állati eredetű ételek hűtőnkben való tárolása esetén.
Saláták (tonhal, csirke, stb) – a hűtőben három-négy napig, fagyasztani nem ajánlott.
Virsli – egy-két nap a hűtőben, a fagyasztóban maximum két hónap.
Nyers hús – a hűtőben egy-két napig, a fagyasztóban több, mint fél évig.
Tojás – három-öt hétig, de fogyasztás előtt végezzünk vizes tojáspróbát.
Levesek és pörköltek – három-négy napig a hűtőben, a fagyasztóban viszont akár két vagy három hónapig is
Maradék főtt hús, pizza – a hűtőben három-négy napig
Zöldségek, gyümölcsök
Alma – négy-hat hétig.
Bogyós gyümölcsök – öt naptól egy hétig.
Görögdinnye – egészben akár két hétig is, felszeletelve 2-4 napig.
Barack, nektarin, szilva, körte, uborka, zöldségek, gomba, brokkoli, karfiol – három-öt napig.
Répa – egy-két hétig.
Egyéb
Tésztaételeket egy-két napig, sima főtt tésztát három-négy napig is tárolhatunk a hűtőben. Habos vagy tojással készült sütemények esetén ez az idő szintén egy-két nap, míg gofrit vagy fánkot négy nap múlva is fogyaszthatunk.