Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesd egy kis inspirációért

2021. 11. 09.

Ha nem akarunk szakácskönyvet vagy online recepteket bogarászni, akkor ez a négy magyar csatorna a segítségünkre lesz néhány új fogás elkészítésében.

Street Kitchen

Az ország egyik legismertebb gasztronómiai oldala a Street Kitchen, melyet Fördős Zé és társai alapítottak, és amely nemcsak online, de nyomtatott formában is elérhető. Akit egy kicsit is érdekel a főzés tudománya, biztos, hogy olvasott már receptet náluk, sőt, videóikba is belefutott már a Youtube felületén. Vegetáriánus, vegán, fitt receptekből is bőven akad náluk, ugyanígy tematikus ünnepi fogásokat, karácsonyi, húsvéti ételeket is megtalálunk a tartalmak között. Legyen szó pulled pork (tépett malachúsos) szendvicsről, hagymalevesről, csokitortáról vagy pad thairól, mindegyikhez tudnak egy kis kapaszkodót nyújtani.

Szoky konyhája

Szokolay Zoltán, becenevén Szoky csatornáját közel háromszázezren követik, melyen a magyar konyha minden szeglete megtalálható. Halas, húsos fogások, sütemények, kenyér és fagylalt, csontleves és székelykáposzta – bármi is kerül a tányérra, Szoky elmesélésében ezerszer jobban hangzik. Őt hallgatva még az is kedvet kap a főzéshez, aki egyébként ódzkodik az ezzel járó macerától és felfordulástól. Videói alatt szinte csak elvétve találni becsmérlő hozzászólást, a csatorna körül kialakult közösség rendkívül szeretetteljes és támogató – ez pedig manapság igencsak ritka az internetes közegekben.

Inspirációk magazin – Csorba Anita

A hazai Youtube-szcéna első, és legismertebb kreatív szakembere Csorba Anita, akivel idén nyáron mi is beszélgettünk arról, hogy hogyan indult a csatorna, honnan merít ihletet és miért nem fogy ki soha az ötletekből. Nemcsak kézműveskedésről szóló videókat találunk nála, hanem készült már jó pár gasztronómiai témájú is, ahol leggyakrabban különleges sütemények elkészítését követhetjük figyelemmel.

Annuskám

“A főzés a szeretetről és a gondoskodásról szól. A szeretettel készített étel tökéletes alapot ad a közös családi étkezéseknek, a jó hangulatnak és a tartalmas beszélgetésnek.” – szól Annuska alias Wichmann Anna bemutatkozása, aki a kisfia születése utáni otthon töltött hónapok alatt végzett el egy cukrász- és szakácsiskolát. Nála főleg sütirecepteket és konyhai praktikákat találunk, de belekóstol néha a nemzetek konyhájába is, például egy shakshuka vagy quiche elkészítésével.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix