Barion Pixel Kecskéknek köszönhetjük a kávét? – Legalábbis a legenda szerint – Coloré

Kecskéknek köszönhetjük a kávét? – Legalábbis a legenda szerint

2023. 06. 24.

A történetmesélés minden kultúrában fontos. Rengeteg legenda és mítosz maradt ránk a történelem során, a kávé felfedezésének is megvan a saját legendája.

Izgatott kecskék

600 körül Etiópiában élt egy Kaldi nevű pásztor. Egyik nap, amikor vigyázott a kecskéire észrevette, hogy az állatok furcsán viselkednek. Idegesnek tűntek, és izgatottan ugráltak felfelé és lefelé a dombon. Ez a viselkedés egészen hazatérésükig tartott, és egész éjjel is elhúzódott, ezért ébren töltötte az éjszakát a pásztor is. Másnap reggel úgy tűnt, hogy az állatok megnyugodtak, és óvatosan követték az álmos pásztort a legelőre.

Kávé
Kép forrása: Pexels / Pixabay

Aztán észrevette, hogy a kecskéket vonzza valami cseresznyéhez hasonló termés. Miután megrágcsálták ugyanúgy kezdtek viselkedni, mint előző nap. Kaldi megvizsgálta a növényt, amely nyilvánvalóan megváltoztatta az állatok viselkedését, és óvatosan kipróbált egy levelet és egy gyümölcsöt. Az első dolog, amit észrevette, az volt, hogy nem cseresznyét eszik, az íze nem volt olyan kellemes, mint amire számított. De azt is érezte, hogy a hosszú éjszaka utáni fáradtsága elmúlt, és újra energiával töltődött fel.

Kaldi magához vett néhány ágat, és a pár kilométerre fekvő kolostor felé indult. Az érkezéskor a pásztort odavezették az apáthoz, míg állataira néhány szerzetes vigyázott.

A felfedezésről tájékozódva az apát elvitte Kaldit a konyhába, és megfőzött néhány vörös gyümölcsöt. De amikor megkóstolta a megfőtt bogyókat, annyira kellemetlennek találta, hogy tűzre dobta az egészet. A konyhát finom aroma töltötte meg, amely arra késztette a szerzeteseket, hogy még egyszer megpróbálják elkészíteni a növényt. Fogták a gyümölcsöt, nyílt lángon megpörkölték, majd elkészítették belőle az első kávét.

Kávé
Kép forrása: Pexels / Jonathan Borba

Oromók és a rítusaik

Így született meg a kávé Etiópiában, majd terjedt el az egész világon, persze, ha hiszünk a legendának. Úgy tartják, hogy Kaldi az oromókhoz tartozott, egy népcsoporthoz, amely Északkelet-Afrikában él, és Etiópia legnépesebb nemzetisége. Az oromók továbbra is hagyományos módon készítik a kávét, a növény összes ehető részét felhasználják. A leveleket egy kutinak nevezett főzetben, a gyümölcshúst a hojában, ami egy hígított, tejes főzet, és az enyhén pörkölt babot a bunna qelaban, ami egy szimbolikus jelentéssel bíró, energiát adó, vajat és sót is tartalmazó harapnivaló. A fekete kávé elkészítésének hagyományos rítusa pedig a buna, amely során mozsárban összetörik a házi pörkölésű kávébabot, és a jebenában, egy tipikus etióp agyag kávéskannában megfőzik.

Forrás: The Coffee Pot, NCA, Wikipedia

Borítókép forrása: Pexels / Porapak Apichodilok