Ital kisokos: whiskey vagy whisky?

2021. 04. 12.

Nyűgözz le mindenkit az italokkal kapcsolatos tudásoddal.

Remélhetőleg már nem kell sokat várni arra, hogy kinyissanak a bárok, és rendelhesd a pultban kedvenc italodat. A nyitásig még pont van időd némi tudást magadba szippantani, például néhány ital legfontosabb jellemzőivel képbe kerülhetsz, hogy majd később minden társaságban lenyűgözhess valakit.

Kezdjük az egyik legközkedveltebb itallal, a whiskeyvel. Vagy whiskyvel? Nos, azon az egy kis e-betűn nagyon sok múlik…

Mindkét írásmód helyes, csak nem mindegy, mire használjuk

Általános szabály, hogy Jockey Ewing whiskeyt iszik, ugyanis az ír és amerikai italokat whiskey, a skót, kanadai és japán változatokat pedig a whisky-ként vetjük papírra.

Bár nem igazán jellemző híres whisky-jeiről Wales, Belgium, vagy Franciaország, de azok a párlatok, amik ott készülnek, szintén e-betű nélkül írandóak.

Egy kis történelem

A gabonából készült rövidital a 21.századra a világ legnépszerűbb töménye lett. Igencsak régről származik, a történet szerint ír szerzetesek fejlesztették ki a lepárlást, amellyel az ital készül, 1171-ben.

Az a mítosz terjedt el II. Henrik király katonái körében, hogy az ír harcosok azért olyan erősek, mert egy furcsa italt isznak, ami az “élet vize” nevet kapta, ezért igyekeztek kideríteni, mi is az a nedű, majd rájöttek, a whiskey az, és hamar megtudakolták az elkészítés módját is.

Nem véletlen, hogy az angolszász országokban a legkedveltebb ital a whiskey lett.

whiskey 1
Kép forrása: Unsplash

Bourbon vagy scotch?

Ha nem akarsz nagyon belemenni az italelméletbe és a hosszas kóstolgatásokba, akkor három fő típust érdemes megismerned: az amerikai, az ír és a skót whiskeyt.

A skót whisky, azaz a scotch lehet malátából vagy gabonából. A whiskyt füsttel szárítják ki, ettől jó erős, füstös íze lesz, a skót párlatoknál számíthatsz a masszívabb, füstös ízre, pláne, ha tisztán maláta italt fogyasztasz, ugyanis a gabonawhiskyk karaktere már kicsit lágyabb.

Az ír whiskeyk nem annyira kaparósak, hiszen nem füstölik meg a gabonát, amiből az készül. Míg a skót változatot kisüsti lepárlással készítik, az ír fajtát három lepárlással állítják elő.

Az amerikaiak whiskey-jei közül a bourbon a legkedveltebb, de a Tennessee is egyre elterjedtebb. A bourbon íze kissé édesebb, mint a scotch és jóval kevésbé karakteres. Füstöt nem igazán érezhetsz az amerikai italokon, de jellemzőjük, hogy bármilyen gabona cefréjéből készülhet, csak az változtat az ízeken, hogy hány százalékban tartalmaz egy-egy fajtát.

Hogyan fogyaszd?

A whiskey- vagy whiskyivás fő szabálya, hogy úgy idd, ahogy neked tetszik. Ha jéggel szereted, úgy, ha inkább anélkül ízlik, akkor felesleges bele a jég. Ha a füstös jelleget kedveled, de egy kicsit lazítanál rajta, nyugodtan öntsd fel egy kevés vízzel, sőt, ha citromlével tennéd savanyúbbá, vagy édesítésként gyömbérrel kevernéd, kezedben az irányítás, a lényeg, hogy sehogy sem ciki whiskeyzni, kizárólag az számít, hogy örömet okozzon a fogyasztónak.

Borítókép forrása: Pexels