Mindenki tapasztalhatta már, hogy milyen kellemetlenségekkel és akár komoly panaszokkal járhat az emésztési zavar. Köztünk vannak olyanok, akiknek megnehezíti és keseríti az életét egy olyan emésztőrendszeri probléma, amely az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) nevet kapta. Az ő esetükben az sem mindegy, hogy mit esznek, ugyanis vannak IBS tiltott ételek.
Az IBS rejtélye: a táplálkozás és stressz kapcsolata
Ebben a cikkben nemcsak az IBS lehetséges kialakulásának okait tárjuk fel, hanem a kezelésben szerepet játszó IBS tiltott ételekre is kitérünk.
Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyakori emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet sokan tapasztalnak világszerte. Egyre több kutatás próbálja feltárni a betegség hátterében álló összetett tényezőket.
Olyan funkcionális emésztőrendszeri zavarról van szó, amely a vastagbél működésének rendellenességeit jelenti. A betegek gyakran tapasztalnak hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést vagy székrekedést. Az IBS tünetei hosszú távon jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és az mindennapi tevékenységeket.
Miért alakulhat ki az IBS?
Táplálkozási tényezők: Az étrend és az IBS közötti kapcsolatot számos tanulmány vizsgálja. Bizonyos ételek, mint például a gyümölcsök, a tejtermékek, a gabonafélék és a fűszerek kiválthatják a tüneteket. Éppen emiatt az utóbbi időben a tudományos kutatások inkább az étrend szerepére összpontosítanak és a megfelelő étrend ma már az IBS kezelésének fontos része. Az alacsony FODMAP-tartalmú diéta hatékonyságát egyre több bizonyíték is alátámasztja (erről a későbbiekben még lesz szó).
Bélflóra egyensúlya: a bélrendszerben élő mikroorganizmusok közössége szintén fontos tényező lehet IBS esetén. A kutatók azt tanulmányozzák, hogy az IBS-sel rendelkező emberek bélflórája miként különbözik az egészséges egyénekétől, és hogyan befolyásolhatja ez a rendellenesség kialakulását. Kimutatták, hogy a bélbaktériumok egyensúlya vagy annak abnormális állapota hozzájárulhat az IBS kialakulásához.
Stressz és pszichológiai tényezők: mindenki számára ismert és jelen lévő a stressz és azt is tudjuk, hogy mennyi mindenre befolyással lehet. A pszichés stressz az irritábilis bél szindróma kialakulásában is fontos tényező. Egyre több bizonyíték mutatja, hogy az IBS az érzékeny bél és agy kombinációjaként alakul ki. Klinikai és kísérleti vizsgálatokból származó bizonyítékok szerint a stressz jelentős hatással van a bél érzékenységére, mozgékonyságára és hatással van a nyálkahártya immunaktivációjára is.
Genetika: bizonyos esetekben az IBS kialakulásának hátterében a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Ha a családban már előfordult az IBS, a betegség kialakulásának kockázata növekedhet.
Gyulladásos folyamatok: néhány kutatás azt sugallja, hogy az IBS-t gyulladásos folyamatok is befolyásolhatják. Bár az IBS-t nem tartják gyulladásos bélbetegségnek, a gyulladások a tünetek kialakulásában szerepet játszhatnak.
Az IBS tiltott ételekkel enyhíthető panaszok
Az irritábilis bél szindróma esetén az élelmiszerek toleranciája egyéni lehet, mindenki más módon reagálhat azokra. Azonban vannak olyan ételek és italok, amelyek gyakran kiválthatják vagy súlyosbíthatják az IBS tüneteit:
- tej és tejtermékek: sok IBS-sel élő személy laktózintoleranciában szenved, ezért a tej és tejtermékek fogyasztása gyakran okozhat puffadást, hasi fájdalmat és hasmenést,
- hüvelyesek: bizonyos hüvelyesek gázképződést okozhatnak,
- gyümölcsök és zöldségek: a rostban gazdag élelmiszerek irritálhatják az emésztőrendszert. Gyümölcsök közül a citrusfélék, szőlő és alma, zöldségek közül pedig a káposzta és hagyma okozhat problémát,
- gabonafélék és glutén: bizonyos gabonafélék (búza, árpa és rozs) tartalmaznak glutént, ami az érzékenyeknek gondot okozhat.
- koffein és alkohol: előfordulhat, hogy ezek súlyosbítják az IBS tüneteit,
- fűszerek és erős ízesítők: az erős fűszerek irritálhatják az emésztőrendszert,
- mesterséges édesítőszerek: akár hasmenést is okozhatnak.
- nagy zsírtartalmú ételek: a nagy mennyiségű zsír, különösen a túlzottan feldolgozott élelmiszerek fokozhatják az emésztési problémákat.
Mi a FODMAP-diéta?
Ez egy olyan speciális étrend, amelyet az irritábilis bél szindróma és egyes más emésztési rendellenességek esetén alkalmaznak a tünetek enyhítésére. A FODMAP egy mozaikszó, amely a fermentálható oligoszacharidokat, diszacharidokat, monoszacharidokat és poliolokat jelöli. Ezek a rövid láncú szénhidrátok azok, amelyek az arra érzékeny személyeknél a problémát okozzák.
Íme, a magas FODMAP-tartalmú ételek, amelyeket FODMAP diéta során kerülni vagy korlátozni szükséges:
Oligoszacharidok:
- hagyma (kivéve a zöld hagyma),
- fokhagyma,
- póréhagyma,
- gyümölcsök (úgymint nektarin és őszibarack),
- bab,
- lencse.
Diszacharidok:
- tej és tejtermékek,
- joghurt,
- túró.
Monoszacharidok:
- gyümölcsök (alma, körte, méz),
- magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.
Poliolok:
- körte,
- cseresznye,
- gomba,
- mesterséges édesítőszerek.
A diéta során az a cél, hogy az ilyen típusú élelmiszereket elkerüljük vagy korlátozzuk egy meghatározott időszakon keresztül, majd fokozatosan újra bevezetésre kerülhetnek. Ez abban segíthet, hogy be lehessen azonosítani, mely élelmiszerek okozzák vagy súlyosbítják tüneteiket.