Hosszasan ragozhatnánk, hogy mi is az a Budai vörös, de címből kiderül: valamilyen étel vagy ital. A megoldás ez utóbbi kategóriába sorolható: egy elfeledett borfajtáról van szó.
A Budai vörös egy időben Magyarország egyik legfontosabb exportcikkének hírében állt. A monarchia idején rendkívül népszerű borfajta volt, mára már mégis feledésbe merült ez a különleges ízvilágot hordozó nektár
Miből készül a Budai vörös?
Ez a vörös nedű két bor házasításából született, mégpedig a kadarkáéból és a csókaszőlőéből. A kadarka a 19. században a legelterjedtebb szőlőfajtánk volt, és még ma is igencsak népszerű. A csókaszőlő rendkívül hasonlatos a kadarkához, ám színanyagtartalmának köszönhetően mégis van különbség kettejük között. Régebben előszeretettel házasították ezt a két fajtát, ennek egyik kiemelkedő terméke a Budai vörös is.
A Borsmenta nevű oldal szerzője ellátogatott egy olyan pincészetbe, ahol új életet leheltek a régi receptbe, és felélesztették a Budai vöröst. A tengerszint felett 220 méteren elterülő ültetvény impozáns látványt nyújt: a sok-sok tőke megadón fürdik a napsugarak fényében, és érleli a termést, amiből nem is sejti, hogy milyen isteni végeredmény fog készülni!
Ha olvasnátok még a kadarkai és a csókaszőlő jellemzőiről és arról hogy milyen nehéz nevelni őket, látogassatok el a Borsmenta oldalára!
Szereted a borokat?
Ha lelkes borfogyasztó vagy, érdemes összekötni egy élménnyel is a bórkostolást! Ha Tokaj környékét választod úti célul, mindenképpen látogass el a közelben lévő Mádra is, hiszen nemcsak történelmi épületeket látogathatsz meg, hanem a helyi borházat is, és még a Mádi Sajtmanufaktúra finomságait is megízlelheted a borok mellé!