Barion Pixel 6 jel, ami arra utalhat, hogy gluténérzékenységben szenvedünk – Coloré

6 jel, ami arra utalhat, hogy gluténérzékenységben szenvedünk

2024. 01. 29.

Vannak enyhe tünetek és vannak erős, teljesen egyértelmű jelzések is a szervezet részéről, hogy gluténérzékenységben szenvedünk.

Manapság egyre több embert érintenek az étel intoleranciás problémák, a leggyakoribb a glutén- és laktózérzékenység. A glutént csendes gyilkosnak is nevezik, mivel krónikus megbetegedéseket, szervi elváltozásokat okozhat az egész szervezetben. Előfordul, hogy a beteg nincs is tisztában a gluténfogyasztása következményeivel. Ezért jobb, ha a következő szempontok alapján ellenőrizzük, hogy fennáll-e esetünkben a gluténérzékenység.

gluténérzékenység
Forrás: Getty Images

Bélrendszer

A tünetek elsősorban a belekkel kapcsolatosak: hányinger, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, sőt akár székrekedés is felléphet. Sokan ilyenkor ÁBSZ-re (áteresztő bélszindróma) gyanakodnak, de a kettőt fontos megkülönböztetni és kivizsgálni. A kezeletlen gluténérzékenység is okozhat ÁBSZ-t, tehát mindenképp végeztessük el a teszteket.

Jojó

Az érzékenységünk következtében akár felléphet hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás is. Ez a sejtszintű gyulladásos folyamatok és az anyagcserezavarok – mint például felszívódási zavar – miatt következik be.

Hormon gondok

Közvetlen kapcsolat van a gluténérzékenység és a hormonális rendellenességek között. Az intolerancia ugyanis okozhat rendszertelen menstruációs ciklust, hirtelen súlyingadozást, PMS-t és alvászavarokat is, amelyek hátterében a hormonok egyensúlyának megborulása áll.

Idegrendszeri változások

A probléma okozhat akár ingerlékenységet, koncentrációs zavarokat, fáradtságot, álmatlanságot, szorongásos állapotot.

gluténérzékenység
Forrás: Getty Images

Haj és köröm problémák

A haj keratózisa és a herpetiform dermatitis két olyan bőrbetegség, amelyek közvetlenül összefüggenek a glutén intoleranciával. Tüneteik a viszketés és a kiütések, a haj töredezettsége, ekcémák.

Romló fogak

Hihetetlen, de mivel a glutén bajok miatt a bél felszívóképessége romlik, így bizonyos ásványi anyagok nem jutnak be a vérbe, ezáltal a fogak meggyengülnek, elromlanak, a nyálkahártya begyullad.

Forrás: Healthline

Borítókép forrása: Getty Images