Ugyan mindennap elidőzünk a konyhában, mégsem feltétlenül vagyunk tisztában az ételek eredetével vagy egy-egy elkészítési móddal. Gasztrokvízünkből megtudhatod, hol tartasz az ételismeret terén!
Gasztrokvízzel jelentkezünk, mégpedig egyenesen a konyhából! A gasztronómia rendkívül szerteágazó terület, ennek ellenére próbáltunk egy olyan kvízt összeállítani, amiben egyaránt szerepelnek különböző ételek neveinek eredete, receptek és elkészítési módok is.
Ha felkészülnél a kvíz előtt, nézz szét receptjeink között!
Lássuk, hányat találsz el!
Bizonyára hallottál már a korhelylevesről. Tudod-e, mit jelent a korhely szó?
Bizony ám, nem véletlenül javasolják másnaposságra ezt a káposztaleves-félét.
Amikor ez a szó megjelent a nyelvben, még nem volt jellemző, hogy elvitelre kérték volna az ételt. Az iszákos ember a korhely, ezért is javasolják másnaposságra.
Csak annyi köze van az alkoholhoz, hogy az iszákos embert nevezték korhelynek.
Mi NINCS a piskótatésztában?
Van, mégpedig ugyanannyi, amennyi cukor! Tejfölt viszont nem szoktak rakni bele!
Hogyne lenne, másképp mitől lenne édes? Tejföl nincs benne!
Helyes! A piskóta alapreceptje ugyanis liszt, cukor és tojás.
Mi az a clafoutis?
Franciának francia, de nem teasütemény, hanem cseresznyés pite.
Bizony, méghozzá a franciáktól! Különlegessége, hogy maggal együtt sütik bele a cseresznyét a süteménybe, aminek az aromája rendkívül különleges ízt ad a kész.
Nem leves, hanem sütemény, mégpedig cseresznyés pite.
Milyen alakú a farfalle tészta?
Az a tagliatelle. A farfalle csokornyakkendő alakú.
Nem-nem, az a rigatoni. A farfalle csokornyakkendő alakú.
Bizony ám, a farfalle ugyanis olaszul a lepke szó többesszáma, és nem úgy néznek ki ezek a szép kis tészták, mint a lepkék?
Hogy hívják ezt a süteményt?
Ugyan hasonlít, de a hivatalos neve madelein.
Ugyan ez is egy létező finomság, a képen láthatónak madeleine a neve.
Bizony! A 19. században kezdték el sütni, mégpedig Franciaországban!
Mi az a gazpacho?
Nem, hanem hideg zöldségleves, paradicsom-alappal.
Nem, hanem egy hideg, paradicsom alapú zöldségleves.
Melyik konyhai eljáráshoz használjuk a nátrium-benzoátot?
Nem, hanem tartósításhoz.
Bizony, befőttekhez és lekvárokhoz egyaránt!
Tartósításhoz használatos a nátrium-benzoát, befőttekhez és lekvárokhoz.
Kiről vagy miről nevezték el a Rákóczi túrós nevű süteményt?
Nem, hanem Rákóczi János cukrászmesterről.
Bizony: először egy szaklapban jelent meg a Rákóczi túrós receptje, majd az 1958-as brüsszeli világkiállításon ért el sikereket.
Egy túróst! Rákóczi János, a sütemény kitalálója a névadó.
Milyen az, amikor julienne-re vágunk valamit?
Így van! A répánál a legjellemzőbb ez a vágási forma.
Meddig kell főzni a tojást, hogy igazi lágytojást ehessünk?
Az még inkább nyers tojás lenne. 3-4 perc a jó megoldás.
Bizony, így lesz kellemesen lágy a tojás, de már nem nyers.
3-4 percig kell főzni, hogy igazán lágy legyen, a 4-5 az már elkezd keménybe fordulni.
Eredmények
Az összes kérdést megválaszoltad. Íme az eredményed!
Úgy tűnik, hogy még van mit tanulnod, de ne add fel! A Coloré receptjei közt könnyűeket is találsz!
Ugyan még nézed a laptopot főzés közben, egyre ügyesebb vagy a konyhában! A Coloré receptjei közt bőven találsz könnyebbeket és nehezebbeket egyaránt!
Gratulálunk, otthonosan mozogsz a konyhában, és már a saját megérzéseidre is hallgatsz főzés közben! Nézz szét a Coloré receptjei között, egyik elkészítésével sem lesz gondod!
Képek forrása: Shutterstock / Puzzlepix
További népszerű kvízeink: