A népdalokból is ismert galagonya termésnek különleges hatásai vannak a szervezet egészségére nézve.
Izzik a galagonya ruhája, vagyis vörösen kínálják magukat bogyói, nekünk pedig érdemes leszedni őket, vagy a drogériában megvásárolni tea formájában. A galagonya hajtásának, virágának és termésének ugyanis áldásos hatásai lehetnek, de hatóanyag tartalma veszéllyel is járhat, ezért ajánlott adagolását be kell tartani.
A galagonya termés aminosavakban, flavonoidokban, ásványi anyagokban (Ca, Fe, Mg, Cu és Zn), pektinben, C-vitaminban, B2-ben, klorogénsavban, epikatekolban és kolinban gazdag, ezért magas terápiás és egészségügyi értékkel bír. Ezek mellett még egy sor biokatív hatóanyaga van. Számos tanulmány kimutatta, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes, szív- és érrendszeri betegségek elleni hatású, és az emésztést javító tulajdonságokkal is bír. Közel 170 hasznos vegyületet azonosítottak a galagonyában, és nemcsak a termése, de hajtásvége is gyógyhatású.
Az élelmiszeripar készít belőle lekvárt, cukorkát, konzervet, péksüteményt a lisztjéből, gyümölcsbort, italokat, de még húsipari termékekbe is beleteszik (pl.hamburger pogácsa, májas).
Ezekben az esetekben érdemes galagonyát fogyasztani, akár frissen, teaként vagy egyéb formában:
- immunrendszer erősítése
- daganatterápia, megelőzés
- gyulladáscsökkentés, gyakori megbetegedések
- antibakteriális, ezért fertőzések leküzdésénél
- emésztés serkentés, emésztés javítás
- a szív és a keringési rendszer erősítése
- optimális vérnyomás elérése, magas vérnyomás ellen
- lipidszabályozás (zsírmáj) és atherosclerosis elleni küzdelem
- cukorbetegség elleni küzdelem, mivel anti-hiperglikémiás
- neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer) megelőzése, kezelése
Gyógynövényként a galagonya nagyszámú, természetesen előforduló, terápiás tulajdonságokkal rendelkező bioaktív vegyi anyagot tartalmaz, ezért világszerte rendkívül keresett és elismert.