Barion Pixel Fűszerolajokkal a világ körül (x) – Coloré

Fűszerolajokkal a világ körül (x)

2021. 05. 21.

Kapjuk fel a képzeletbeli hátizsákot, tele megannyi fűszerolajjal, és tegyünk egy világkörüli gasztrotúrát a saját konyhánkban!

Repülőre sem kell szállnunk ahhoz, hogy magunkba szívhassuk a világ fűszerinek illatát, és élvezhessük a különféle nemzetek tradicionális ételeit – csak vásároljunk be néhány Vénusz fűszerolajat, melyek kis üvegeibe beletöltötték nekünk a világ ízeinek esszenciáját.

Barangolásunk itthon kezdődik

Bunge Venusz Fuszeres Paprikas

Mielőtt nagyon messzire indulnánk az ízek világában, fedezzük fel a magyar konyha gasztronómiai élményeit! A világszerte híres gulyásleves vagy egy jó szegedi halászlé mit sem érne a magyar paprika zamata nélkül. Ezért mindjárt az első mozdulattal löttyintsünk az edény aljára a paprikás fűszerolajból, hogy az extra ízélmény már a piruló hagymába beivódhasson.

A tüzes Amerika

Köztudott, hogy az USA a barbecue és grillezés hazája; noha eredetileg valószínűleg a spanyol ősök alkalmazták ezt a technikát, napjainkra az észak-amerikai lakosság védjegyévé vált a sütögetés. Mindkét említett eljárás alapja a szabadtéri, faszénnel történő hőkezelés, ám van egy alapvető különbség közöttük: míg a grillezés magas hőfokon, közvetlen hő felett, gyorsan történik, addig a barbecue lényege az alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó sütés. Bármelyik technikát is választjuk, sütés előtt érdemes bekenni a rácsot némi paprikás fűszerolajjal, mely plusz ízélményt ad a húshoz, és nyugodtan csempészhetünk belőle egy keveset a klasszikus BBQ mártásunkba is.

Majd egy kis ejtőzés után vegyük az irányt délnek, és látogassuk meg a mexikói szomszédok konyháját. A két ország határa mentén kialakult helyi fogások összességét hivatalosan tex-mexnek szokás nevezni. A konyhára jellemző égető chili és zamatos paradicsom ízvilágát – a megfelelő fűszerolaj kiválasztásával – könnyedén megidézhetjük a saját konyhánkban készült chilis babban is.

Mediterrán ízek nyomában

Bunge Venusz Fuszeres Fokhagymas

Következő állomásunk az ízek kavalkádjában az európai mediterrán térségbe vezet – a rozmaring, oregánó és bazsalikom szentháromsága kihagyhatatlan a déli nemzetek konyháiból. A pizza és a spagetti csupán a jéghegy csúcsai az olasz gasztronómiában, de ezeknél sokkal mélyebbre is merülhetünk az olasz kulináris élményekben. Hiszen a félszigetet körülölelő tenger jócskán ellátja az olasz konyhát a legkülönfélébb halakkal és tengergyümölcseivel, melyeket a maguk naturális ízvilágában, csupán néhány csepp fokhagymás fűszerolajjal megbolondítva érdemes elkészíteni. Vagy ízesítsük vele a házi készítésű pesztónkat, és kanalazzunk belőle egy adagot a tésztánkra.

Bunge Venusz Fuszeres Zoldfuszeres

A franciák ételkölteményeit elsősorban egészséges, könnyed alapanyagok jellemzik: sok zöldség és saláta, valamint húsok közül is inkább a zsírszegény szárnyast vagy a vadhúsokat részesítik előnyben. Legjobban a friss zöldfűszereket kedvelik, mint a kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, oregánó vagy zsálya, azonban fűszerezésük óvatos, soha nem használnak belőlük annyit, hogy azok elnyomják az eredeti ízeket. Éppen ezért, tökéletesen harmonizál a francia konyha ízeivel a zöldfűszeres olaj.

Országhatárokon átívelő képzelet

A fűszerolajokban rejlő lehetőségek a fantáziánkkal kiegészülve kelnek igazán életre. Csak rajtunk áll, hogy a világ mely tájainak ízeit kívánjuk megidézni a sült hús mellé tálalt szószban, mártásban vagy éppen egy könnyű nyári salátában. Segítségükkel lesz az unalmas rántottából kacér frittata vagy a hagyományos lecsóból mennyei ratatouille.