Barion Pixel Finnország gasztronómiája – Itt egyél, ha arra jársz! – Coloré

Finnország gasztronómiája – Itt egyél, ha arra jársz!

2022. 09. 08.

Finnországról a legtöbbeknek a szauna jut az eszébe, ám sokkal többet kínál ennél, hiszen gasztronómiai különlegességekben sincs hiány az országban!

Finnország Észak-Európában helyezkedik el Svédország, Norvégia és Oroszország szomszédságában. Az ,,ezer tó országaként” is emlegetett Finnországban két hivatalos nyelv van, ugyanis a lakosság nemcsak finnül, hanem svédül is beszél, bár tény, hogy az embereknek csupán 5%-a él ezzel a lehetőséggel.

A finn gasztronómia nem mindennapi, ám mint sok minden mást, ezt is szívesen hangolják össze a szaunázással, hiszen kevés jobb dolog van, mint egy forró szauna után grillezett virslit és sört fogyasztani! Természetesen evés-ivás előtt már-már hagyomány, hogy téli időszakban a szaunai gőz után megmártózzon az ember a jéghideg tóban, amibe egy jégbe vájt léken keresztül vezet az út.

A lepényünket akár rénszarvashússal is kérhetjük
A lepényünket akár rénszarvashússal is kérhetjük / Kép forrása: Vargha Márk / Borsmenta

Finnország a szaunán túl

Ha az ország déli részén járnánk, érdemes ellátogatni Tamperébe, Finnország harmadik legnépesebb városába. Azon túl, hogy látványnak sem utolsó, gasztronómiai élményekben is gazdag! Ugyan nem kifejezetten a finn ételek sorát gyarapítja, mégiscsak egy pizzériába érdemes ellátogatni a városban, mégpedig a Pizzeria Napoliba! A helyet már messziről kiszúrhatjuk, ugyanis hosszú sorokban kígyóznak előtte az emberek, ám a profi szervezésnek hála viszonylag hamar sorra kerülhetünk. Százféle különböző lepény közül választhatunk, így kóstolhatunk csirkés, vegán, texmex és nápolyi ízvilágú lepényeket is. A bátrak kipróbálhatják a rénszarvassonkát, a strucc- és a vaddisznóhúst, és különböző erdei gombákat is kérhetnek feltétnek.

Ugyancsak Tamperében található a Tillikka nevű hely, amely az 1904-ben épült színház étterme. A környezet rendkívül impozáns, érdemes hát akár egy háromfogásos menüt is kipróbálni. A rákleves bizonyosan jó választás, amihez egyáltalán nem sok a főételként szolgáló sült tengeri hal. Desszertként nem nyúlhatunk mellé a crème brûlée-vel, amit vaníliás és csokoládés krémmel is kérhetünk.

A sült halat könnyű zöldségkörettel kapjuk
A sült halat könnyű zöldségkörettel kapjuk / Kép forrása: Vargha Márk / Borsmenta

Ha kíváncsi vagy, hogy mit tartogat Helsinki, és arra, hogy Észtországban milyen kalandok várhatnak, látogass el a Borsmenta oldalára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/gasztro/finnorszag-gasztronomiaja/