Barion Pixel Költöznél, de nem tudod, hova? Ezekben az országokban és városokban a legjobb élni idén – Coloré

Költöznél, de nem tudod, hova? Ezekben az országokban és városokban a legjobb élni idén

2022. 06. 11.

Ugyan mostanában jobban érdekli az embereket, hogy hol a legolcsóbb élni, az egészségünk sosem elhanyagolható szempont, és a világ legegészségesebb országainak, városainak listáján még meglepetések is lehetnek.

A brit Money.co.uk minden évben górcső alá veszi Földünk országait és nagyobb városait, azt kutatva, hol a legjobb élni. A tanulmány a várható élettartamtól a légszennyezettségig, az elhízás arányáig, a biztonságig és a napsütéses órák számáig mindent kielemez,  ebben az évben azonban a kutatás olyan tényezőket is figyelembe vett, amelyek a világjárvány kezdete óta nagyobb hangsúlyt kaptak. A 2022-es kiadáshoz olyan mutatókat adtak hozzá, mint az egészségügyi ellátás elérhetősége, valamint a mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, pszichiáterek és pszichológusok száma az egyes országokban. A kutatás a mentális egészség és a szerhasználat gyakoriságát, valamint az ország vagy város átlagos, mindenre kiterjedő egészségügyi kiadásait is vizsgálta. Ezek alapján az alábbi lista állt össze:

Első helyeken Japán és Svájc 

Japán nyerte el a világ legegészségesebb országa címet, melyet egy sor pozitívumnak köszönhet. A kiváló tömegközlekedés jellemzi az országot, kevés embernek van saját autója, ez pedig nagyon alacsony légszennyezettséget eredményez. A japánok ételekhez való hozzáállása nagyon eltér a nyugatitól, sokkal kisebb adagokat esznek, több fehérjedús ételt, valamint nagyobb tisztelettel fordulnak az ételkészítés és étkezés felé – ez pedig óriási ellentétben áll a nyugati országok gyorséttermi kultúrájával. Japán lakói fittek és egészségesek maradnak testük mindennapos mozgatásával, mivel sokat gyalogolnak, ebből következik az ország rendkívül alacsony, 3,6%-os elhízási aránya. A várható élettartam itt a legmagasabb a világon, és a valaha élt legidősebb ember innen származott, a ma élő legidősebb ember pedig a japán Kane Tanaka, aki jelenleg 119 éves. 

legjobb élni japán
A statisztika alapján Japán a Föld legélhetőbb országa. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Svájcban a várható élettartam 84 év, ami több, mint az Európai Uniós 80.4 éves átlag. A hagyományos svájci ételek friss alapanyagokból készülnek, így a lakosok étrendjét nagyon kevés feldolgozott élelmiszer alkotja. A városokat arra tervezték, hogy az emberek sétálhassanak, és egyik helyről a másikra könnyen eljuthassanak gyalogszerrel is. Az emiatt könnyedén megvalósítható napi testmozgásnak köszönhetően az ország elhízási aránya alacsony. A több gyaloglás kisebb károsanyag-kibocsátást is jelent, így Svájc friss alpesi levegője a világ legtisztább levegői közé tartozik. Ez mind szép és jó, de az országnak van egy másik arca is, erről szóló cikksorozatunkat feltétlenül olvassátok el, hogy teljes képet kapjatok.

A tanulmány (mondanunk sem kell) a világ összes országát rangsorolta, és meglepő módon az az eredmény született, hogy Magyarországot a 17. helyre tették a figyelembe vett faktorok alapján.

A mentális egészség listája

Norvégiában százezer emberre 48,04 pszichiáter jut – ez több, mint a világ bármely más országában. Az országban a világ többi részéhez képest meglehetősen magas a mentális egészségi és kábítószer-zavarok aránya: a lakosság 16,2%-a szenved ilyentől. Ebből kifolyólag logikusnak tűnik, hogy az országban sokan dolgoznak azon, hogy segítsenek a lakosság ezen rétegén. A skandináv országokat gyakran a világ legboldogabb országaiként emlegetik, ez a sok szakember pedig nagyban hozzájárul, hogy Norvégia megőrizze címét.

Argentina,soccer,fans,cheering,their,team,with,a,blue,garlands
Az argentinoknál nemcsak a foci nemzeti ügy, hanem a mentális egészség is. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A terápia óriási szerepet játszik az argentin kultúrában, az országban 222,6 pszichológus jut százezer főre. Argentína lakosai a terápiát, pontosabban a pszichoanalízist létfontosságúnak tartják a fejlődés és az egészség szempontjából. A terápiáról való beszéd mindennapos, ezért nincs bélyeg a mentális egészség ilyen formán való karbantartásán. A lakosság mindössze 11,06%-a szenved mentális betegségben vagy kábítószer-használattal kapcsolatos zavarban, ezt a számot egyértelműen a mentális egészség támogatásának hagyománya tartja ilyen alacsonyan.

Törökországban 150,25 ápolónő jut százezer emberre, az egészségügyi ellátás ingyenes, így könnyen elérhető a lakosság számára. Az egészségügyi kiadások mindössze a GDP 4,12%-át teszik ki. Az ország átlagos várható élettartama 82 év, ami a világon a legmagasabbak közé tartozik – erre az ápolók nagy száma is hatással lehet.

A legtöbb szociális munkás országa Kanada, ahol 145,4 szakember jut százezer főre, ez a hivatás 2020-ban a húsz legkeresettebb állás közé tartozott az országban. Az ország GDP-jének 10,79%-át költi egészségügyre, ami a legmagasabb kiadások közé tartozik az összehasonlított országok között.

A legegészségesebb városok: spanyol települések az élen

A világ legegészségesebb városa címét Valencia őrizte meg, 2021 után 2022-ben is első helyen áll, sok faktornak köszönhetően itt a legjobb élni. Alacsony a szennyezettség, nagyon jó az egészségügyi ellátás, a várható élettartam magas (83,5 év). A város zenei és kulturális öröksége igencsak gazdag, és az ott lakók nagy hangsúlyt fektetnek a szociális kapcsolataikra, ez pedig egy nagyon egészséges munka-magánélet egyensúlyhoz vezet. Valenciát Madrid követi a sorban, a harmadik helyet Canberra szerezte meg, őket követi Lisszabon, Tokió, Zürich és Bécs.

Sunset,in,the,historic,center,of,valencia
A világ legegészségesebb városa címét Valencia kapta. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha friss levegőre vágysz

Finnország a világ legkevésbé szennyezett országa, így nem meglepő, hogy fővárosa, Helsinki vezeti a legtisztább levegőjű városok listáját. Az országban szigorú környezetvédelmi előírások vannak érvényben, kiemelten fontos a megújuló energia, az elektromos járművek  és a környezetvédelem ügye. 

Canberra és Wellington a második és a harmadik helyen áll, ha a Föld legtisztább levegőjű városairól van szó. Az ausztrál kormány az elmúlt években sok erőfeszítést tett a levegőminőség javításának érdekében, ez pedig egyértelműen kifizetődő volt a fővárosban. Eközben Új-Zélandon az alacsony népsűrűség, a tengerparti fekvés és az erős szél miatt a szennyezés nagy része eltűnik, a levegő minősége egész évben jónak mondható. A helyzet pedig tovább javul, hiszen még a hidegebb hőmérsékletű területeken is lassacskán kivonják a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat.

Fő a biztonság

Megint visszatérünk Svájchoz, hiszen ha a cikkünk alapját képező tanulmány szerinti legbiztonságosabb várost keressók, akkor Zürich az álomhelyszín ehhez, ez a alapján itt a legjobb élni. A városban rendkívül alacsony a bűnözés, így gond nélkül élvezhetjük a lenyűgöző tájat, a gazdag kultúrát és a vásárlási lehetőségeket. Maszkat, Omán fővárosa kapta a második helyet, mely rendkívül biztonságos és barátságos városként ismert. Annak ellenére, hogy meglehetősen ingatag és konfliktustól terhelt országok veszik körül, Ománban nagyon alacsony a bűnözési ráta, és az ottani lakosok rendkívül szívesen látnak minden látogatót. Nagyon sok látnivaló van itt egyébként, főként a város gyönyörű épületei és mecsetjei. Akár egyedül utazzon az ember, akár a barátaival vagy családjával, akár letelepedésen gondolkodik, Maszkat megér egy misét.