A likőrök nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, de nem árt időben elkészíteni őket, hogy a legjobb formájukban kerüljenek a finomságok közé.
Hozzávalók:
- 2 narancs
- fél liter fehér rum
- 1 dl víz
- 150 gramm cukor
Elkészítés:
A két narancsot alaposan megmosom és meghámozom úgy, hogy csak a legfelső rétegét vágjam le róla. Ehhez egy zöldséghámozó a legalkalmasabb eszköz, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a narancshéj fehér, keserű része a likőrbe kerüljön.
A héjakat egy befőttesüvegbe teszem, és felöntöm a fél liter rummal. Négy napig szobahőmérsékleten hagyom állni.
Ez idő elteltével a héjakat kiveszem a rumból, majd cukorszirupot készítek: 1 deci vizet lábasba öntök, beleszórok 150 gramm cukrot és alacsony lángon forrásig kevergetem, majd utána még 2-3 percig, továbbra sem magára hagyva. Ha elkészült, félreteszem, hogy teljesen kihűljön, majd hozzáöntöm a narancshéjtól megfosztott rumhoz. Egy hétig még hagyom állni, ezután beleöntöm egy mutatós üvegbe, és így várhatja a karácsonyt – feltéve, ha mi tudunk addig várni vele.
Tipp:
Süteményekbe és krémekbe isteni ízesítőül szolgálhat.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea